Ферма, сироварня, пасіка і свічкова майстерня — священник із Львівської області навчає людей з інвалідністю простої роботи. Каже, соціалізація і працетерапія для них дуже важливі, адже інакше вони залишаються зачиненими вдома. За допомогою благодійників отець Михайло реалізовує все нові і нові проєкти та мріє працевлаштувати людей з інвалідністю бодай зі своєї церковної спільноти.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

На педагогічній фермі доглядати за тваринами вчаться люди з синдромом Дауна, аутизмом і ДЦП. Вони годують, поять і просто спілкуються з козами, вівцями, конями і альпакою. Біля ферми розташована сироварня. Людей з інвалідністю залучають до роботи і тут. Доручають не складну роботу, наприклад відділити сироватку і розкласти сир у форми. Жінки, які ще недавно самі вчилися сироварінню, навчають цьому ремеслу своїх підопічних. Кажуть, що учні дуже старанні.

Педагогічну ферму і сироварню зорганізував священник із Золочева Михайло Сукмановський. Розповідає, що 60 відсотків проєкту профінансував  уряд Люксембурга. Допомогли й інші благодійники.

Священник вже 10 років займається соціалізацією людей з інвалідністю. Досвід переймав за кордоном. Під його опікою понад півсотні родин. Найчастіше вони зустрічаються у церкві і парафіяльному домі. Тут для особливих учасників спільноти є гуртки малювання, співу, а ще басейн і соляна шахта. У свічковій майстерні учасники спільноти трудяться разом з дружиною священника.

Свічки та сир продають. А гроші скеровують на утримання парафіяльного дому та дозвілля людей з інвалідністю. Пані Наталя, мама Тараса не натішиться, каже син горить роботою і після відвідин ферми чи занять у парафіяльному домі просто сяє.

У планах отця Михайла ще багато соціальних проєктів. Наприклад, збільшити поголів’я і потужності сироварні. У будиночку на фермі вже облаштували кілька кімнат. Сюди учасники спільноти приїджатимуть відпочити і попрацювати. Влітку для них буде робота на пасіці, збір ягід у лісі та догляд за садом. Священник мріє, щоб люди з інвалідність були працевлаштовані і могли почуватися повноцінними членами суспільства.

Comments are closed.