Cпілкування з ієрархами Української Православної Церкви в діаспорі дуже контрастує з тим, що є в Московській Церкві – субординацією, суворістю, фарисейством та зверхністю. Про це священник Артем Бондаренко, який перейшов з Московського Патріархату і зараз служить у Німеччині, в Українській Церкві Вселенського Патріархату, розповів у ексклюзивному інтерв’ю Релігійній правді.

Священник поділився, що мав декілька спільних богослужінь з архієпископом УПЦ Вселенського Патріархату Даниїлом Зелінським.

“Звичайно, пандемія цьому заважає, але ще до коронавірусу я мав можливість поспілкуватися з владикою Даниїлом і з іншими нашими священниками. Це були дуже радісні, емоційно багаті зустрічі. Владика – чудова людина, чудовий пастир, чудовий друг. Це такий контраст після перебування в МП. Хоча наш Берлінський владика з МП Феофан покійний, який був українцем, він також був дуже гарною людиною і пастирем, але знаючи інших архієреїв, знаючи порядки в інших єпархіях, скажу, що владика Даниїл – неймовірний приклад безпосереднього, дружнього ставлення архіпастиря до своєї пастви чи до своїх священників”, – розповів атець Артем.

За його словами, таке спілкування – це єлей на душу після того, з чим стикався в Московському Патріархаті.

“Це дуже втішає душу, коли ти бачиш перед собою не стільки начальника, скільки духовного друга і авторитет, це окриляє людину. Наші спільні богослужіння запам’яталися назавжди. І молитва, і спілкування, і розгляд якихось побутових питань УПЦ в діаспорі, як кажуть, єлей на душу в контрасті з тим, що є в Московській Церкві: субординація, зайва суворість, фарисейство та зверхність”, – розповів священник.

Comments are closed.