Проросійський політолог Руслан Бортник заявив, що візит в Україну держсекретаря США Ентоні Блінкена був не таким вже й продуктивним, тим не менш він дав певні сигнали Кремлю, зокрема у релігійній сфері.

Про це він сказав в ефірі пропагандистського YouTube-каналу «Перший козацький».

Він зазначив, що зустріч Блінкена з Предстоятелем ПЦУ Епіфанієм є «сигналом для Росії, спробою тиснути на Кремль через хворе місце – через РПЦ».

Бортник зауважив, що таким чином США продемонстрували, що продовжують підтримувати Православну Церкву України, «яка має витискати з українського релігійного і соціального поля Українську Православну Церкву (в єдності з Московським Патріархатом, – ред.)».

Проросійський експерт також анонсував можливе посилення релігійних конфліктів у майбутньому.

«Звичайно такий сигнал може стати в тому числі й інструментом тиску на українську владу, може призвести до нового витка релігійного протистояння в Україні, боротьби за храми, за Лаври, за все інше», – сказав він.

Довідка

Руслан Бортник очолює «Український інститут аналізу та менеджменту політики», експерти якого, за даними сайту Тексти.org.ua, були помічені у піарі проросійських політиків, зокрема Віктора Медведчука, Олександра Вілкула, Андрія Пальчевського та інших.

Руслан Бортнік

Сам Бортник близький до колишніх регіоналів, зокрема, він був помічником відомого українофоба, автора «мовного» закону, народного депутата Вадима Колесніченка. А на сайті опозиційної платформи «За життя» (одним із керівників якої є Віктор Медведчук) є чимало одноманітних коментарів Бортника про незамінного та впливового Медведчука.

Як повідомлялося раніше, візит держсекретаря США викликав занепокоєння в РПЦвУ, зокрема там також заговорили про «нову хвилю захоплень храмів».

Натомість, на думку політолога Петра Олещука, зустріч Блінкена з митрополитом Епіфанієм не повинна нікого дивувати, адже ПЦУ – це інституція, яка протидіє системному російському ідеологічному впливу. І США вважають ПЦУ важливою інституцією громадянського суспільства. А політолог Віктор Таран пояснив символічність цієї зустрічі.

Comments are closed.