Мусульмани не почуваються вільно на окупованому Донбасі, бо там будь-хто може опинитися «на підвалі» без суду і слідства.

Про це розповів муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Саїд Ісмагілов в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву на YouTube-каналі DetectorUA, пояснивши, що «Умма» не може підтримувати контакти з мусульманами на окупованих територіях через загрозу їхньому життю і здоров’ю.

«Підтримувати зв’язок — дуже небезпечно для них, оскільки будь-які контакти з українською стороною, в тому числі з мусульманськими духовними управліннями, буде розцінено як робота в інтересах України», – зауважив Ісмагілов.

Він навів приклад мечеті в Донецьку, яку закрили 2018 року одразу після свята Курбан-Байрам, звинувативши духовних лідерів і членів громади у роботі на українську розвідку.

«Закрили без жодних доказів, імамів відвезли до «МГБ» («міністерство государственной безопасності ДНР», – ред.), там допитували, взяли підписку про невиїзд. І до цього дня мечеть опечатана. Їх просто звинуватили в тому, що вони підтримують контакти з Україною, в тому числі з українською розвідкою. Зрозуміло, що це дурість. Мечеть як мінімум три роки працювала на окупованих територіях, виконувала гуманітарну місію, надавала допомогу людям, які голодують. А потім невідомо звідки ці питання з’явились, і все в один день було закрито», – розповів муфтій.

Таким чином, наголосив Ісмагілов, не можна сказати, що на окупованих територіях Донбасу мусульмани можуть відчувати себе вільно.

«Там ніхто не відчуває себе вільно. Там немає свободи. Там будь-яка людина може без суду і слідства опинитися в «Ізоляції» на підвалі. «Ізоляція» — це колишній завод ізоляційних матеріалів, який був арт-культурним проєктом до війни, а після став концтабором, де людей піддають тортурам, вбивають, тримають у підвалах. Багатьох, кого звідти випустили, розповідають про жахи перебування там»

Comments are closed.