У Росії нормально саджати в тюрму суворого режиму на 18-20 років за те, що людина думає.

Про це заявив муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Саїд Ісмагілов в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву на YouTube-каналі DetectorUA, розповідаючи про репресії мусульман в анексованому Криму, які «ідуть стабільним стандартним катком».

Він розповів, що одразу ж після початку окупації у Криму двічі проводили обшуки у медресе (мусульманській школі), що в селі Кольчугіно. «Двічі з масками-шоу вривалися рано на світанку, вибивали вікна, двері, будили дітей, які там спали», – пригадав муфтій.

Також кілька разів проводили обшук в ісламському центрі у Сімферополі, куди підкидали заборонену в Росії літературу. Крім того, в Криму арештовували послідовників «Табліг Джамаат», тобто проповідників, які просто проповідують іслам і далекі від будь-якої політики. А після повністю сфокусувалися на «Хізб ут-Тахрір».

За словами Ісмагілова, «Хізб ут-Тахрір» стала першою цільовою аудиторією ФСБ Росії. Муфтій пояснив, що це доволі контраверсійна громадсько-політична група серед мусульман, яка не стільки релігійна, скільки транслює ідеї створення Ісламської держави, обрання єдиного мусульманського лідера.

«Течія дуже контраверсійна, у багатьох країнах вона доволі скандальна. В Росії вона заборонена, в Україні — не заборонена, оскільки вони не скоюють жодних злочинів, не порушують законодавство, відповідно, в Україні людей не садять у тюрму за те, що вони думають і про що мріють», – зауважив Ісмагілов.

Він пояснив, що переслідуванням «Хізб ут-Тахрір» російське керівництво досягає двох цілей.

«По-перше, справа «Хізб ут-Тахрір» для залякування. Імперії завжди залякують, це найбільш дієвий інструмент їхньої влади і впливу. А по-друге, «Хізб ут-Тахрір» цікаві тим, що вони підпільно просувають якусь свою ідеологію, свої ідеї, які звичайно Росії не потрібні і не подобаються, тому їх цілеспрямовано репресують, хоча люди фактично не скоювали жодних злочинів. Вони можливо навіть швидкість не перевищували за кермом, але за те, що вони щось не те думають… у Росії нормально саджати в тюрму і давати до 18-20 років ув’язнення суворого режиму за те, що людина щось думає», – зауважив муфтій.

Він наголосив, що переслідування «Хізб ут-Тахрір» — це лише початок.

«Я даю 100%, що на цьому не зупиняться. Після того прийдуть до всіх», – застерігає духовний лідер мусульман України.

Comments are closed.