У Чернівецькій області відкрили кримінальне провадження через вислови священника РПЦвУ Василя Савку, якого у квітні затримали п’яним за кермом. Тоді він погрожував патрульним та очевидцям, зокрема, називав їх “хохлами” та “бандерівцями”. Також казав, що “кулю в лоб вистрілить”, якщо ті не говоритимуть румунською. Його висловлювання поліція розцінює як намагання розпалити національну ворожнечу.

Про це у коментарі Суспільному сказала пресофіцерка поліції Тетяна Браїлко.

Наразі триває розслідування. Санкція статті про розпалювання ворожнечі передбачає покарання у вигляді штрафу від 3500 до 8500 гривень, або позбавлення волі до п’яти років.

Як повідомляла РП, священника РПЦвУ Василя Савку з Чернівецької області, якого затримали п’яним за кермом, суд покарав, призначивши 17 тисяч гривень штрафу, та позбавленням права керувати автомобілем на рік. Про це йдеться в постанові Глибоцького районного суду Чернівецької області, копію якої надала пресслужба суду на запит журналістки Галини Єреміци.

У постанові зазначено, що батюшка на суд не прийшов, а його представник заперечував факт  правопорушення.

Зокрема, відмову священника пройти перевірку на наявність алкоголю пояснив тим, що він не розуміє української мови.

Однак аргументи захисту не переконали суд, оскільки відео з боді-камер працівників поліції свідчили про інше. На записі видно, що Савка спілкувався з працівниками поліції, відповідав на їхні запитання. Жодного разу він не дав зрозуміти, що не знає української. Причому, коли йому запропонували «подути в трубку», він так і вчинив. Окрім цього, священник РПЦвУ висловлювавався нецензурною лайкою на адресу поліції.

На відео з камери видно, як батюшка в напівпритомному стані російською мовою погрожує поліцейським, що “вони потраплять під роздачу”, обзиває їх “хохлами” і “сволоччю бєндеровскою” та матюкається.

Відомо, що рішення Глибоцького районного суду, яким священника РПЦвУ Василя Савку оштрафували на 17 тисяч гривень та позбавили водійських прав на один рік, залишили у силі. У Чернівецькому апеляційному суді не задовільнили скаргу захисників священника РПЦвУ, який п’яним керував автомобілем.

Comments are closed.