Єпископи УПЦ МП — непогані люди, які стали заручниками ситуації, що склалася в Церкві унаслідок рішень її очільника митрополита Онуфрія.

Таку думку в інтерв’ю Релігійній правді висловив професор кафедри богослов’я та релігієзнавства НПУ ім. Драгоманова Юрій Чорноморець.

«Коли вибрали митрополита Онуфрія, я попереджав всіх негласно, що буде дуже погано і не можна проти митрополита Антонія проштовхувати митрополита Онуфрія, бо це буде набагато гірше, але ніхто не послухав», – розповів вчений.

Юрій Чорноморець. Фото: Лана Самохвалова

Він зауважив, що Онуфрій – дуже розумна і хитра людина, яка має певний бекграунд зв’язків з Російською Федерацією. «На жаль, коли були вибори, ми цього не знали, дізналися потім», – додав Чорноморець.

Релігієзнавець наголосив: якби позиція Онуфрія була досить розумна в кінці серпня 2014 року, коли він обрався та заступав на престол, усе могло скластися інакше.

Чорноморець розповів, що тоді різні групи людей накреслили Онуфрію кілька планів розвитку.

«Він все уважно прочитав і сказав, що він вибирає конкретно один план розвитку. Проросійський план. Грубо говорячи, ідея цього плану розвитку була в тому, що як виразився один з владик, що «надо лечь под Москву» — і митрополит Онуфрій лягає під Москву, а всі інші лягають під митрополита Онуфрія», – розповів експерт.

Після цього встановився «консенсус щодо того, що вказівки Москви — всякі гласні, негласні, прямі по телефону — всі вони виконуються».

«І звідси ось ця величезна пропаганда, яка раніше з Одеси йшла, сьогодні вона йде централізовано, координується митрополією, і це виходить за всякі межі релігійної культури», – наголосив Чорноморець.

Comments are closed.