Навіть логотип та слоган нової мирянської організації УПЦ МП придумали не в Україні, а директивно надіслали з Москви. Таку думку висловив кандидат історичних наук Андрій Стародуб у коментарі “Релігійній правді”.

Андрій Стародуб

Андрій Стародуб

Науковець побачив у символіці організації цікаві підтексти і висловив припущення, що автори – ті самі, що створили символіку терористичної “Русской православной армии”.

“Цікава і нелінійна логіка – боротися проти перейменування в “РПЦ в Україні”, використовуючи в логотипі організації впізнаваний силует мерлонів (зубців) Московського Кремля. Уже є припущення, що автор цього “дизайну” – той самий, котрий створив символіку терористичної “Русской православной армии” в 2014 (взявши за основу герб КГБ-ФСБ)”, – зазначив Стародуб.

Шеврон “Русской православной армии”

Втім, він не виключає, що тут є глибший підтекст.

“Ця архітектурна деталь привнесена до Москви з Італії наприкінці XV ст. Саме італійські зодчі й будували Кремль, мимоволі “перенісши” на силует його стін відголосок конфлікту на своїй батьківщині. Зубці в формі “ластівчиного хвоста” (з варіаціями) використовували в оформлені своїх замків гібеліни (прихильники влади імператорів Священної Римської імперії та аристократичної форми правління). Стіни фортець їхніх противників, гвельфів (прихильників Папи Римського та республіканського устрою), мали прямокутні мерлони.

Понте ді Кастельвеккіо у Вероні

Отже на символічному рівні можемо виснувати, що “Миряне” УПЦ МП виступають за політичну владу над Україною кремлівського імператора, і одночасно та несуперечливо, проти демократії (в церковному сенсі – собороправності, з розширенням участі в церковному управлінні для мирян) та проти “папізму”, – зазначив історик.

Він наголошує, що в останньому випадку відсилка, швидше не до Римського Папи, а такий собі “протест” проти дій Константинопольського Патріарха Варфоломія, які вони вважають втручанням в чужу церковну область. Останнє явище (“православний папізм”) їх хвилює не сам по собі, а лише тому, що претензії на “першість” Московських Патріархів стають все більш ефемерними. Що ж, гарний coming out.

Знаючи що це, не важко уявити, які його будуть діяння. До речі, гасло цього “мирянського руху” – явний парафраз Еразма Ротердамського, який вважав, що “знання [проявляються] в дії”…

Припускаю, що навіть цей промовистий логотип та слоган “виготовлено” не в Україні, а директивно надіслано з Москви. “До виконання”, без пояснень усіх можливих підтекстів (а там може бути ще один “прошарок” алюзій, з цитатами з “Божественної комедії” (Данте, до речі, був гвельфом) та Макіавеллі. Втім, тут також все “логічно” – адже УПЦ МП, як постійно повторюють її речники – самостійна церква, і її центр управління – в Києві”, – зазначив науковець.

Як повідомляла РП, новий рух прихильників РПЦ в Україні (УПЦ МП) під назвою «Миряни», який було запущено кілька днів тому, планує першу свою акцію вже наступного вівторка, 15 червня.

Comments are closed.