Закиди представників РПЦ і УПЦ МП про неканонічність надання Українській Церкві автокефалії звучать як нонсенс. А ті, хто закидає Патріарху Варфоломію моральний бік цього рішення щодо вірян УПЦ МП, мають подумати про те, наскільки аморальним було зберігати розкол в Україні, який скидався на справжній расизм.

Про це заявив позаштатний клірик РПЦ, архімандрит Кирило Говорун в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву на YouTube-каналі «DetectorUA».

«Наскільки я вивчав цю тему, усе було зроблено бездоганно. Усе було зроблено так, щоб ніхто ні до чого не причепився. Сама технологія виконання надання автокефалії ПЦУ була зроблена безпомилково з точки зору технічності, слідування канонам, приписам, традиціям тощо. Над цим працювали найкащі каноністи, найкращі у світі богослови, які є в активі Вселенського Патріархату. А в цих активах є багато дуже талановитих і знаючих людей», – зауважив богослов.

Тому у цьому питанні проблеми немає, зазначив він, додавши, що є інший закид, який іноді пред’являють Вселенському Патріархату.

«Це певна неколегіальність прийняття рішень, тобто певна моральна складова. Наскільки це було морально зроблено щодо тієї великої громади, яка залишилася в УПЦ МП», – констатував архімандрит Кирило, додавши, що він не може судити це питання.

Водночас він наголосив, що точно аморальним було зберігати розкол в Україні — з боку РПЦ і УПЦ МП.

«Аморальним було зберігати статус-кво із розколом в Україні. Аморальним було те, коли свідомо, систематично і дуже технологічно блокували будь-які спроби подолати розкол в Україні. Це з боку Москви і з боку УПЦ МП», – сказав отець Кирило.

Він згадав, що у той час, коли , УПЦ МП щиро намагалась йти назустріч Київському Патріархату (УПЦ КП) й Українській автокефальній Церкві (УАПЦ).

«Мені здається, що ця щирість була помітна і не викликала сумнівів у наших партнерів з інших Церков. І вона фактично зникла після смерті попереднього Предстоятеля цієї Церкви митрополита Володимира, коли спочатку цей процес зближення перевели в режим симуляції, а потім просто припинили. От це було аморальним — нічого не робити», – наголосив він.

Отець Кирило Говорун пригадав одну з розмов зі Вселенським Патріархом, яка відбулась за рік до надання Томосу. Тоді вони обговорювали моральний бік цього питання.

«Зазначали, що аморальним є зберігати розкол в Україні, коли мільйони вірян, щиро віруючих, абсолютно релігійно, духовно здорових людей перебувають за межами церковного спілкування, знаходячись у Київському Патріархату, який не визнає Світове Православ’я, і перебувають в стані розколу як православні християни другого сорту. Фактично це був певний расизм. Коли була раса або каста нижчого і вищого ґатунку — канонічних і неканонічних», – розповів архімандрит.

З цієї кастовістю у православ’ї, наголосив він, треба було щось робити.

«Намагання зберегти цю кастовість — православних першого і другого ґатунку — ось це було аморально. Це така сама аморальність, як теперішній расизм чи будь-які форми дискримінації щодо тих людей, які народились або стали чимось нижчим в очах більшості», – зауважив богослов.

Comments are closed.