На владику Філарета на підсвідомому рівні впливає досвід радянського часу, через який він не зміг відійти від керування Церквою і відколовся від помісної Церкви України (ПЦУ).

Таку думку висловив речник ПЦУ, архієпископ Євстратій Зоря в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву на YouTube-каналі DetectorUA.

Він зауважив, що знав позицію владики Філарета щодо Томосу ще в грудні 2018 року.

«Буквально за кілька днів після Об’єднавчого Собору він став пояснювати свою позицію, яка була абсолютно фантастичною, але він чомусь був впевнений, що він зможе її реалізувати. «Я вийду до людей, я скажу, Епіфанія знесуть, Томос заберуть, ПЦУ буде ніхто, а я буду Патріархом», — ось така була його позиція. «Слухайте мене, доки я живий. А коли помру — робіть, що хочете». Тобто [він хотів] зараз розбурхати Церкву, зруйнувати досягнуте заради того, щоб мати можливість біля гробу сказати: «Я буду похований як патріарх, а далі — робіть що хочете, це вже ваші проблеми», – розповів архієпископ Євстратій.

Речник ПЦУ зазначив, що Патріарх Філарет для нього завжди був зразком відданого Предстоятеля і служителя Церкви, але коли той поставив всіх перед вибором між ним і Церквою, то вибір був очевидний. Хоча і складний, додав архієпископ Євстратій.

«Тому перші місяці, поки все це не виходило назовні, я мовчав. Це можна побачити: січень, лютий, березень. Навіть у квітні, коли з його благословення сайт Церква, який я створював і редагував, став публікувати помийні дописи проти мене особисто, проти Предстоятеля, я терпів. Але коли Патріарх офіційно вийшов і заявив: «Я розриваю стосунки з ПЦУ», провів так звані роз’єднавчі збори у Володимирському соборі, то далі мовчати було не можна. Бо людям потрібно було роз’яснення», – пояснив владика.

Архієпископ Євстратій каже, що давно шукав пояснення чому владика Філарет так себе повів.

«Я думаю, що на підсвідомому рівні на нього впливає досвід радянського часу. У радянській системі людина не на посаді просто викидалася. І навіть в деяких інтерв’ю це звучить: «Ой, мене хотіли викинути, виселити». Він боїться, що він стане ніким, як Микита Хрущов, коли його зняли з першого секретаря ЦК партії. Він не зміг усвідомити, що без формальної посади можна було б до кінця своїх земних днів залишатися більшим лідером, користуючись моральним авторитетом, повагою за все те, що було зроблено, ніж зберігаючи формально право підпису і печатку», – каже священнослужитель.

За його словами, на усі спроби це пояснити Філарет казав так: «Ви не досвідчені, ви нічого не розумієте».

Також архієпископ Євстратій розповів, що зараз владика Філарет спілкується з усіма єрархами — листами або телефоном. Є лише три єрархи, яких він вважає «від себе відкинутими» — це митрополит Епіфаній, сам архієпископ Євстратій і митрополит Іоанн, голова Синодального управління військового духовенства, який очолював комісію з ліквідації Київського Патріархії.

Тим не менш речник ПЦУ не втрачає надії на примирення з владикою Філаретом.

«Я вірю в те, що з Божою допомогою, можливо, наприкінці свого життя Патріарх усвідомить, у чому благо Церкви, і з Церквою примириться. А навіть якщо й не так, то все, що є в цьому світі, тут і лишається. У вічність ніякий гнів, осуд не перейде. Історія залишиться в минулому. Тому так чи так, але я абсолютно переконаний, що ми примиримось», – заявив священнослужитель.

Читайте також: 

Comments are closed.