Більшість кліру Сумської єпархії УПЦ МП не є ворогами української ідеї.

Таку думку в інтерв’ю Релігійній правді висловив отець Ігор Соловей, настоятель Спасо-Преображенського храму міста Охтирки, одного з найбільших храмів Сумщини, який після надання Томосу разом із парафією приєднався до ПЦУ.

«За моїми спостереженнями, десь 70% кліру Моспатріархату нашої єпархії – це вихідці з Західної України. Не те, щоб це робило їх автоматично патріотами. Але вони точно не вороги української ідеї», – сказав священнослужитель.

На його думку, «у нинішній УПЦ МП законсервований поділ ще з часів першого протистояння Ющенка-Януковича: 30% проросійських, 30% проукраїнських, решта — болото».

«Але болото все одно проукраїнське», додав протоєрей Ігор.

Він висловив припущення, що духовенство масово не переходить до ПЦУ з кількох причин. «передусім тому, що не знають, чи стануть своїми, як їх приймуть», – пояснив священник.

Звертаючись до своїх співбратів в МП, він зауважив, що тертя є всюди, але у ПЦУ немає страху, і єпископа тут не підносять так, наче він другий після Бога, а деколи претендує і нарівні бути.

Другою причиною, чому священники не поспішають прощатися з МП, отець Ігор вважає неодмінну боротьбу за парафію і храм.

«Не всі можуть боротися за парафію. А якщо заберуть храм, не буде де служити? Священник не дуже захищений в суспільстві, бояться втратити шматок хліба», – сказав настоятель.

Comments are closed.