Цими вихідними у селі Вербовець на Вінниччині стався черговий конфлікт за храм, викликаний переходом релігійної громади до юрисдикції Православної Церкви України.

Новина про це з’явилась вранці 20 липня на офіційному сайті Московської Церкви в Україні (УПЦ МП) з посиланням на повідомлення представників громади МП у Facebook.

Так, представники МП заявили про «спробу захоплення храму», «незаконну перереєстрацію» і «агресію представників ПЦУ». Крім того, вірянам Української Церкви закидають те, що ті «ніколи не мали відношення до місцевої громади УПЦ і храм до цього не відвідували».

Історію одразу ж підхопили представники кишенькової мирської організації УПЦ МП «Мірянє», які взялися критикувати українське законодавство, яке дозволяє українським вірянам змінювати юрисдикцію своєї релігійної громади.

Релігійна правда зв’язалася з представником іншої сторони конфлікту, а саме зі священником ПЦУ Сергієм Орловським, якого було призначено настоятелем місцевої православної парафії, коли віряни вирішили перейти до ПЦУ.

Отець Сергій спростував закиди представників УПЦ МП та розповів нові деталі конфлікту.

Священник Сергій Орловський. Фото: Facebook отця Сергія

Релігійна громада Покрову Пресвятої Богородиці двома третинами голосів вирішила приєднатися до помісної Церкви України на зборах 2019 року. Віряни одразу подали документи для перереєстрації, але представники УПЦ МП подали до суду, оскаржуючи незаконність зборів.

«2,5 роки тривали суди. Увесь цей час ми не заходили до храму, служили надворі. Врешті-решт місцевий суд закрив справу без рішення, оскільки вони перестали являтися на засідання», – розповів отець Сергій, уточнивши, що це сталося після рішення Верховного суду про те, що такі справи мають вирішуватися у господарських судах.

Представники МП повідомляли їм, що подали апеляцію на закриття справи, але жодних сповіщень про нову справу, каже священник, вони досі не отримували.

Тож громаду перереєстрували, відомості про це внесли до реєстру 12 липня, відтак громада вирішила, що настав час повернути храм.

«Я сподівався недопустити такої практики, яку ми бачимо по всій Україні, коли входи до храму відбуваються зі сварками, бійками тощо. Тому спочатку, ще у п’ятницю, ми з головою релігійної громади і кількома представниками громади пішли до священника УПЦ МП Олександра Лучина, хотіли з ним домовитись, щоб він передав ключі від храму. Але він просто не вийшов з хати», – розповів священник Сергій.

Після того отець Сергій звернувся до начальника поліції, який запропонував провести перемовини зі священником УПЦ МП Олександром у його кабінеті.

«Розмова відбулася, говорили десь 2,5 години. Але усі наші пропозиції, наприклад, почергове служіння, він відкидав», – поділився отець Сергій.

Зокрема, під час розмови він наголошував на тому, що представники УПЦ МП не мають права утримувати храм: «Це старий храм, якому більше 200 років, він перебував у власності держави як пам’ятка архітектури. 2012 року його передали у власність громаді. Є акт передачі, але документів на власність вони так і не зробили».

Священник УПЦ МП Олександр своєю чергою пропонував громаді ПЦУ збудувати собі новий храм.

«Але чому ми маємо будувати, якщо ми не новостворена громада? Просто змінилася назва – і все. Люди ті самі залишилися, які раніше ходили в храм до УПЦ МП. Лише кілька чоловік були проти», – зауважив на це отець Сергій.

Священники ні до чого не домовившись, розійшлися. А наступного дня, у неділю, 18 липня, громада ПЦУ вирішила вже напряму прийти до храму і поспілкуватися з представниками МП щодо передачі ключів після їхньої служби.

«Але коли ми прийшли, вже була поліція, голова ОТГ Галина Цибульська. Храм був зачинений, вони і не служили. Ми почали говорити про те, що він має передати ключі. Голова ОТГ була на їхньому боці. Коли наші люди намагалися висловитися, розповісти про те, як проходили збори, вона закривала їм рота. А коли говорив священник УПЦ МП, то вимагала, щоб його вислухали», – розповів отець Сергій.

За його словами таке ставлення лише розбурхало людей та спровокувало на активні дії. Віряни просто зірвали двері й увійшли до храму, де відслужили молебень.

«Після цього я тільки вийшов з храму, і побачив, що починають виносити майно: ікони, Голгофу… Представники їхньої громади здирали зі стін ікони з рушниками. Вони казали, що це все куплено за їхні гроші і вони мають право це винести», – переповів священник.

Відповідне відео він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Поліція не звертала на це уваги, поки священник не звернувся до них напряму і не попросив припинити пограбування храму. Тоді правоохоронців вивели людей з храму і зачинили його.

«Через деякий час приїжджає повна машина охорони від нардепа Вацака, тут він бізнесмен дуже великий, парафіянин УПЦ МП. З великого Range Rover виходять чотири здорових хлопців. Їх тут всі знають, він неодноразово з’являвся з ними на людях, і номери його машини всі знають. Люди перелякалися, думали, що ті приїхали їх бити. Правда, вони просто стали по обидва боки дверей і нічого не робили більше, спостерігали за ситуацією», – розповів отець Сергій.

Також він спростував обвинувачення представників УПЦ МП в тому, що серед вірян ПЦУ було багато немісцевих людей, які не мають відношення до релігійної громади.

«Я особливо просив, щоб не було нікого, хто не має відношення до нашої релігійної громади. Щоб прийшли тільки православні, бо тут є ще католики та інші релігійні організації, їх це не стосується. Тож було 112 осіб жителів нашого села», – сказав отець Сергій.

Натомість представники УПЦ МП навезли підтримки з довколишніх сіл.

«Їх самих було близько 20. Цей священник має дві парафії – у Вербовці і у Виноградному (сусіднє село, – ред.). Це одна територіальна громада, але дві релігійні організації і два храми. Тобто він з іншого села привіз собі підтримки», – зауважив отець Сергій.

Крім того, додав священник, ще близько 25 чоловіків приїхало з сусіднього селища Муровані Курилівці.

«З них вісьмох я знаю особисто. Зокрема, там був староста їхньої релігійної громади, послушники з тієї церкви і ще деякі парафіяни. Крім того, охорона Вацака», – додав він.

Пізніше приїхали правоохоронці з Вінниці та Могильова-Подільського. Поліція опечатала храм до з’ясування обставин.

На четвер, 22 липня, у Вінниці запланована зустріч обох сторін конфлікту з очільником області Сергієм Борзовим.

Отець Сергій зауважив, що не знає, чого очікувати від цієї зустрічі, але особисто планує обговорити створення механізму переходів релігійних громад, щоб у майбутньому спокійно вирішувати ці питання, не допускаючи сварок і бійок.

Comments are closed.