Синкел у справах монашества Львівської Архиєпархії УГКЦ Юрій (Юстин) Бойко назвав маніфестацією диявольщини фестиваль “Файне місто”, який проходив у Тернополі протягом 28 липня – 1 серпня і встиг оскандалитися через виступ гуртів, які знущалися над християнськими символами.

“Ми зустрічаємося з проявами агресії, щодо християнства, відвертого блюзнірства”, – заявив він, передає “Духовна велич Львова”.

Ієромонах Юстин Бойко

Єромонах заважив, що “файне місто Тернопіль” ризикує потрапити у перелік міст, де слово “файне” може перетворитися у знущання.

“На один із фестивалів у Тернополі були запрошені музичні гурти, які свідомо вживали релігійну символіку: фелони, ікони, одяг монахів для того, щоб познущатися над християнством. І це де? У Тернополі – місті, яке, практично, зродилося на христянському корінні. Зарваниця, яка є Всеукраїнським відпустовим центром є головною візиткою Тернопільщини, духовною візиткою, до якої тягнуться українці з України і світу. І комусь забажалося, щоби Тернопіль представити  у іншому світі”, – сказав отець Юстин Бойко.

Він висловив впевненість, що організатори фестивалю не допустилися помилки.

“Вони свідомо зондують ґрунт, як сприйме суспільство тернопільське і українське оте все, що відбувалося на тому фестивалі. Те, що там відбувалося, у голову не вкладається. Що це було? Це маніфестація диявольщини. А диявол це не є такий дух з хвостиком, рогатий, він має на цілі відвести людей від Бога. Немає у світі боротьби між Богом і дияволом. Є у світі боротьба за людську волю, за людське серце”, – наголосив священнослужитель.

Він додав, що Тернопіль – це місто, яке дало дуже багато Героїв, які захищаються Україну на російсько-українській війні, і дуже багато покликань усім Церквам України. Тернопіль – це місто, де знаходиться центральний відпустовий центр.

“Нам кажуть, що толерантність є чеснотою. Вона є чеснотою тоді, коли допомагає людям різних тенденцій, різних поглядів, жити у мирі. Наше суспільство не є однорідне і має людей різних поглядів. Але ми не можемо сказати, що наше суспільство не є християнським. Але також через толерантність народ намагаються зробити народом без хребта, без власної віри, без моралі. Тоді нас не треба завойовувати, а можна купити. Бо якщо наше суспільство буде думати тільки про економіку і бізнес, а не буде думати про духовність і патріотизм, то нас не треба буде завойовувати, а просто ми станемо васалами інших народів”, – резюмував єромонах.

Пізніше він також поширив на своїй сторінці у Facebook допис депутата з Львівщини Назарія Островського із закликом закрити фестиваль.

Нагадаємо, що виступи деяких гуртів та дії перевдягнутого священником актора на музичному фестивалі «Файне місто» викликали несприйняття у громадськості.

Мер Тернополя озвучив вимагу організаторам фестивалю або просити пробачення в тернополян “за антихристиянські дії” учасників гурту, або не проводити фестиваль взагалі.

Організатори відреагували, зявивши, що не мали на меті ображати почуття християн, втім прямих вибачень з їхнього боку так і не пролунало.

Comments are closed.