Тернопільські єрархи ПЦУ та УГКЦ звернулися зі спільним відкритим листом до організаторів фестивалю «Файне Місто», в якому засудили його антихристиянське спрямування.

Листа за підписом митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ Василія Семенюка, архиєпископа Тернопільського і Кременецького ПЦУ Нестора і єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівського УГКЦ Теодора Мартинюка опублікований на сайті Тернопільсько-Зборівської архиєпархії.

Автори листа зауважили, що фестивальний феномен є позитивний сам у собі, і мав би становити можливість плекати культуру та загальнолюдські цінності.

“Ми як релігійна християнська громада Тернопільщини висловлюємо глибоке занепокоєння, щодо деяких ініціатив та акцій, які відбулися на цьогорічному фестивалі «Файне Місто», вони відкрито, публічно та цинічно ображають релігійні почуття християн та кожного українця зокрема.  Відбулися такі речі, які є богохульними та святотацькими, рівно ж як і виявляють насмішку з релігійних переконань та духовно-моральних цінностей мільйонів громадян нашої держави”, – йдеться у листі.

Зокрема, йдеться про насмішки з релігійних обрядів, паплюження символів християн та їхнього нецільового використання.

“Ми глибоко стурбовані присутністю та участю в цьому фестивалі деяких музичних гуртів та осіб, які в часі своїх виступів використовували церковно-релігійну атрибутику, а зміст їхніх пісень та їхні дії  мали агресивний характер. На жаль, відбулася відверта пропаганда сатанинських обрядів. Вважаємо, що організатори такого заходу мали би ставитися відповідальніше до формування програми фестивалю”, – заявили священнослужителі.

Єрархи також зауважили, що фестиваль «Файне Місто» декларує себе як простір для вияву свободи, та фестиваль вільних людей. “Ми, українці, маючи обов’язок дбати про плекання цінностей нашого народу, виховувати своїх дітей як справжніх патріотів та чесних громадян, повинні пам’ятати, що бути вільним – означає бути відповідальним, а свобода – це перш за все, можливість робити добро, – наголосили автори листа.

“Події, які відбулись на фестивалі «Файне Місто» виразно засвідчують, що організатори свідомо допустили пропаганду безбожницької, атеїстичної ідеології. Дуже сумно, що в той час, коли наші воїни з молитвою на вустах захищають цілісність нашої України, в Тернополі відбулось таке блюзнірство”, – йдеться у листі.

Нагадаємо, що виступи деяких гуртів, зокрема гурту “Батюшка”, та дії перевдягнутого священником актора на музичному фестивалі «Файне місто» викликали несприйняття у громадськості.

Мер Тернополя озвучив вимагу організаторам фестивалю або просити пробачення в тернополян “за антихристиянські дії” учасників гурту, або не проводити фестиваль взагалі.

Організатори відреагували, зявивши, що не мали на меті ображати почуття християн, втім прямих вибачень з їхнього боку так і не пролунало.

Comments are closed.