РПЦ в Україні (УПЦ МП), прихильники якої організовували протести проти візиту Патріарха Варфоломія, видихалася на фініші, а її кишенькову організацію “Миряни” підвела відсутність ідеї та віри.

Таку думку висловив на своїй сторінці у Facebook експерт Олександр Коваленко.

Увечері 20 серпня до України прибув Вселенський Патріарх Варфоломій. Цей історичний візит на 30-річчя Незалежності України, в країну з автокефальною церквою, ПЦУ, всіляко намагалися зірвати адепти РПЦвУ і агенти російських спецслужб в Україні.

Понад півроку проводилися найрізноманітніші акції, провокації, заходи та інформаційні вкидання, великі і малі ІПСО (інформаційно-психологічні операції, – ред.). Коли ж стало очевидно, що рішення Вселенського Патріарха непохитне, стали створюватися організації, за задумом РПЦвУ, які б грали роль агресивного активу цієї структури, а низка проросійських діячів через свої інформаційні майданчики відкрито погрожували Варфоломію.

Попередньо, на День хрещення Київської Русі-України РПЦвУ спільно з ОПЗЖ провела багатолюдну акцію “Хресний хід”, за допомогою якого мала намір показати масову підтримку РПЦ в Україні прихожанами, а деякі депутати навіть не посоромилися погрожувати українській владі переворотом руками саме цих людей …

Насправді все виявилося набагато прозаїчнішим, оскільки значна частина тих вірян РПЦвУ, які приїхали до Києва на “Хресний хід”, були не стільки ідейними, скільки банальними шаровиками! Безкоштовно з’їздити до Києва, три дні погуляти по столиці, з триразовим харчуванням і ночівлею нехай і на підлозі або лаві в храмі, але під дахом, а не на вулиці – коли ще таке трапиться?

За фактом, значна частина тих, хто приїхав до Києва підтримати “Хресний хід” РПЦвУ, приїхали на екскурсію до столиці, а не тому, що у них серце болить за філію Данилового монастиря у Києво-Печерській лаврі.

Власне, всі спроби відрадити, дискредитувати і налякати Вселенського Патріарха були марні і він в Україні.

На невідворотний візит Варфоломія адепти роблять чергову спробу зіпсувати його візит, а саме на маршруті транспортування автомобіля Вселенського Патріарха вибудовують бабусь з образливими плакатами, а 21 серпня біля стін Верховної Ради збирають свій актив.

Але в обох випадках “Миряни” зазнають невдачі. У першому випадку, бабусі з плакатами зганьбилися тим, що в мережу стали потрапляти відео, на яких було помітно, як з ними розплачувалися за подібного роду стояння. Тобто, ідея за оплату? Або, якщо бути точним – віра за оплату?

Що ж до чергового пікніка в тіні Маріїнського парку, то зліт “Мирян” до Верховної Ради виявився нечисленним. Буду чесний, я очікував, куди більшої кількості людей, ніж побачив 21-го, особливо після продемонстрованих організаційних можливостях РПЦвУ на “Хресному ході”, що говорило принаймні про два фактори.

Перший – охочих приїхати на екскурсію до Києва вдруге або виявилося менше, що навряд чи, або фінансування таких поїздок урізали, що, швидше за все так і є.

Другий фактор – очевидно, що РПЦвУ взяло надто швидкий темп в ретрансляції свого повного несприйняття та ненависті до Вселенського Патріарха, що акції цієї релігійної структури перестали підтримувати навіть її парафіяни. Зазначу, що серед прихожан РПЦвУ, згідно з опитуваннями, більшість навпаки – чекали візиту Вселенського Патріарха в Україну. А тому подібну агресію люди, а не сліпі фанатики, сприйняли не найкращим чином.

І не здивуюся, що бабусі з плакатами вздовж автострад, що прийшли погуляти в Маріїнський парк, мали однакову погодинну таксу, що в якійсь мірі мені нагадало події 2013-2014 років, коли на тому ж самому місці було розгорнуто табір “тітушок”.

ГО “Миряни” точно зі своєю назвою не помилились? Чи не “Тітушани”?

Як би там не було, а масштабна релігійна провокація у виконанні РПЦвУ знівельована. РПЦвУ програла свою гру проти Вселенського Патріарха. Причому програла з тріском і ганьбою.

Єдине, що мене бентежить, так це знання звичок щурів. Адже загнаний в кут щур у нападі безвиході здатний до фатального, самовбивчого стрибка. Сподіваюся РПЦвУ, не дивлячись на всю відчайдушність її положення, вистачить розуму подібного стрибка в наступні 48 годин не робити.

Comments are closed.