Великий бізнес у сучасній Росії, який жертвує Московській патріархії, невіддільний від путінської команди, а усі церковні проєкти перетворилися на інструмент розпилу бюджету.

Про це заявив в інтерв’ю Релігійній правді російський та український публіцист, науковець Олександр Солдатов, який став головним дослідником розкоші Російської Православної Церкви.

Олександр Солдатов

Він зауважив, що за час правління Путіна стерлася межа між великим бізнесом і державою, усі великі бізнеси перетворилися в монополії і перейшли під контроль умовних друзів Путіна.

«Це… окремий випадок, загальна політико-економічна ситуація в Росії, бізнеси займаються тим, що їм наказує Кремль, грубо кажучи. У них немає простору, де вони могли б вести самостійну економічну політику», – зауважив Солдатов.

Своєю чергою на місцях губернатори теж зобов’язують своїх місцевих дрібніших олігархів «відстьогувати» щось на церковні проекти.

«Насправді це не чисто церковні проєкти, це теж велика ілюзія. Усі церковні проєкти в сучасній Росії, як, наприклад, дуже яскраво свідчить програма «Двісті» в Москві – програма забудови нових мікрорайонів храмами – це один із інструментів розпилу», – зазначив Солдатов.

При цьому науковець нарікає, що храми стоять пусткою, люди ходять туди лише за потребою – на хрестини чи відспівування тощо.

Comments are closed.