Заміна Патріарха Кирила як керівника РПЦ, про яку активно говорили ще рік тому, вже стала неактуальною.

Таку думку в інтерв’ю Релігійній правді висловив російський та український публіцист, науковець Олександр Солдатов.

«Режим Путіна в міру свого старіння став уникати будь-яких кадрових змін, навіть таких незначних. Мабуть, це психологічна риса старіючого диктатора. Мені здається, що в цьому контексті його режим розглядає зміну Патріарха, як зайву флуктуацію, яка може призвести до пожвавлення церковного життя, скажімо так. А це внесе розбалансування в застій всієї системи», – зазначив науковець.

Олександр Солдатов

Солдатов вважає, що Кирила не будуть міняти ще й тому, що той «повністю відійшов від справ, самоусунувся і загалом вже не висуває ніяких гасел, програм, жодного «русского міра», нікуди не намагається поїхати».

Науковець називає нинішнього Московського Патріарха «номінальною фігурою», і таким він може влаштовувати режим ще багато років. На його думку, Кирило зараз є «безпечний» і взагалі «відійшов від справ».

З іншого боку, додав експерт, Кирило має слабке здоров’я і з природних причин стоїть питання про можливу зміну патріарха.

«Інших кандидатів, окрім Тихона Шевкунова, який набрав прямо шалених обертів, немає. Скільки б митрополит Іларіон не намагався висловлюватися від імені РПЦ на всі злободенні теми, він по креативності програє», – зауважив Солдатов.

Comments are closed.