Священникам РПЦ доводиться сплачувати єпархії щорічний «податок» за дозвіл служити у парафії, що приность гарний дохід.

Про це розповів в інтерв’ю Релігійній правді російський та український публіцист, науковець Олександр Солдатов, який став головним дослідником фінансових оборудок Російської Православної Церкви.

«У патріархії діє свого роду система «кормлєнія», коли нижчестоящі клірики повинні обов’язково компенсувати допуск до ресурсу клірикам, які нагорі. Тобто якщо священик призначається на добру парафію, яка приносить дохід, є, звичайно, зовсім бідні сільські парафії, на них це не поширюється, то звичайною практикою є щорічна плата за утримання місця, такий технологічний термін навіть є», – поділився науковець.

Олександр Солдатов

Він зауважив, що це загальноприйнята система, яка діє тільки в міських парафіях.

Також Солдатов розповів, що священники РПЦ офіційно отримують мінімальну зарплату, а основні їхні доходи – у тіні.

«Зазвичай священники мають церковні підприємства, які продають продукти і випічку, в кожному храмі є і магазинчики якісь. Ритуальні агентства дуже поширені», – розповів дослідник.

Він додав, що останнім часом форми церковного бізнесу досягли абсурдних розмірів: «З’являються юридичні консультації, психотерапевтичні кабінети, всілякі клініки, дитячі садки і т.д., які у власності архієрея, священника, рідше у релігійної організації».

Comments are closed.