У РПЦ видають, ніби Єрусалимська Церква вважає, що в Україні стався розкол, а єдина канонічна Церква тут – УПЦ МП.

Приводом до цього фейку стала публікація на офіційному сайті Моспатріархії за результатами конференції РПЦ, що відбулась у Москві минулого тижня і на якій було вчергове “засуджено” дії Патріарха Варфоломія в Україні.

У цій зустрічі взяв участь архієпископ Єрусалимської Православної Церкви Феодосій, який нібито висловив підтримку Російській Православній Церкві та сказав такі слова:

“На Святій Землі невпинно моляться про подолання розколу і визнають єдину канонічну церкву на Україні – Українську Православну Церкву і її главу Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія”.

Фото: patriarchia.ru

Зауважимо, що це думка окремого єрарха, а не позиція усієї Єрусалимської Церкви. Єрусалимський Патріархат дотепер не скликав синоду для ухвалення рішення щодо визнання Української Православної Церкви (ПЦУ).

Проте вже за кілька годин у Telegram-каналі “Правблог”, який працює в інтересах РПЦ, з’явилася публікація із заголовком “Єрусалимський патріархат визнає УПЦ єдиною канонічною Церквою в Україні”.

Нагадаємо, що щорічне видання Вселенського Патріархату не визнає титулів єпископів РПЦ в Україні (УПЦ МП) і Онуфрій там названий просто “митрополитом в Києві”, а не “митрополитом Київським і всієї України”.

Як зазначає Духовний фронт України, до Єрусалимського Патріарха Феофіла часто навідуються посланці ФСБ РФ, а у Єрусалимі працює структура, очолювана ексдиректором ФСБ РФ Сергеєм Стєпашиним – так зване Імператорське Православне Палестинське товариство (ІППТ).

Росія прагне використовувати Єрусалимського Патріарха як інструмент, щоб протидіяти Вселенському Патріархату. З цією метою Феофіл у лютому 2021 закликав до повторного проведення неканонічної Амманської зустрічі, хоча торішній «Амман» зазнав краху, що визнали навіть російські експерти.

Що показово, Єрусалимський Патріарх, попри хабарі від Кремля, цього разу не став особисто їхати в Москву, як це було під час організації неканонічного Амманаського зібрання 2020 року. Тоді із ним особисто зустрівся президент РФ Володимир Путін.

Comments are closed.