У неділю в селі Новоживотові, що на Вінниччині, представники Московського Патріархату влаштували провокацію, щоб не пустити вірян ПЦУ до їхнього храму, який їм належить за рішенням судів.

Як розповів Релігійній правді священник ПЦУ отець Ярослав Мацюк, з самого ранку 17 жовтня благочинний РПЦвУ Дмитро Цмокало разом зі своїми прихильниками залив дверний замок клеєм, щоб віряни ПЦУ не змогли відімкнути двері.

Фото: Ярослав Мацюк

“Я мав служити на 12-ту годину. А благочинний РПЦвУ зі своїми прибічниками був там вже в 7-ій ранку. І мабуть, в той час вони залили замок клеєм. Наш парафіянин, заступник старости нашої громади, який живе поруч з храмом, побачив, що вони стоять біля дверей і гукнув: “Що ви там робите?”. Вони почали спускатися, а благочинний набрав “102” і сказав поліції, що “назріває конфлікт”, – розповів отець Ярослав.

За його словами, він прийшов до церковного подвір’я об 11.30, парафіяни РПЦвУ ще правили, а деякі їхні “хлопчики” поруч грали в футбол.

Фото: Ярослав Мацюк

“Ми погодилися не заходити в храм, служили на подвір’ї”, – зазначив священник ПЦУ.

Він також зауважив, що на богослужінні РПЦвУ було 13 місцевих жителів, а решта – немісцеві, зокрема представники “Мирян”.

Фото: Ярослав Мацюк

Свято-Покровська парафія ПЦУ в селі Новоживотів минулої неділі, 3 жовтня, вперше зайшла до храму після довгої судової тяганини і провела службу. А 5 жовтня, коли парафіяни зібрались на генеральне прибирання у храмі, на них напали прихильники РПЦ в Україні (УПЦ МП) на чолі зі священником Петром Монастирським і деякий час блокували їх у храмі.

згадаємо, що Тульчинська єпархія РПЦ в Україні (УПЦ МП) вже майже три роки судиться з релігійною громадою села Новоживотів, яка вирішила приєднатись до ПЦУ 2019 року. Детальніше про це РП писала у статті “Адепти УПЦ МП на Вінниччині чекають на прихід Медведчука і Путіна”.

Представники РПЦвУ вже давно програли суд щодо перереєстрації громади, але продовжували блокувати храм, зокрема утримували ключі від нього. Парафіяни ПЦУ тоді вирішили не заходити до церкви силою, щоб не провокувати конфлікт, і дочекатись рішення суду про усунення перешкод у користуванні храмом, який належить релігійній громаді на правах приватної власності.

Нагадаємо, 14 жовтня тітушки УПЦ МП заблокували храм у Новоживотові, вірянам ПЦУ довелося служити надворі. Коли члени громади ПЦУ прийшли до храму, на місці вже були працівники поліції і Нацгвардії, а тітушки стояли на сходах біля дверей церкви.

Як повідомляла РП, попри гучні заяви представників УПЦ МП щодо «провокацій» біля Свято-Покровського храму у селі Новоживотов Оратівської громади, лише одна жінка звернулася до поліції із заявою про те, що її штовхали. Тілесних ушкоджень ніхто не отримав.

Comments are closed.