У Росії зараз не чутно голосів християн, особливо протестантів, які б викривали злочини влади, через те, що менталітет російського народу є продуктом тоталітарної ідеології та насильства.

Таку думку в інтерв’ю Релігійній правді висловив російський пастор Юрій Сипко, який майже десятиліття очолював найпотужніше протестантське об’єднання Росії — ВСЄХБ.

Юрій Сипко. Фото: Валентин Слободенюк | YouTube

Пастор зауважив, що у російському суспільстві — як громадянському, так і релігійному, — “функції заступництва не народилося”. Трапляються лише поодинокі випадки, коли люди виконують правозахисну функцію, додав він.

“У церковному середовищі навпаки панує ще древня традиція придушення свободи особистості, прав людини. Така релігійна свідомість домінувала ще в дореволюційній Росії і вона призвела до червоного радянського терору. Я застав часи, коли наші батьки говорили: “Тихіше, тихіше! Ти накличеш біду, краще мовчи!” Мовчання про всі проблеми, негаразди вважалося головною духовною чеснотою”, – зауважив Юрій Сипко.

А після розпаду Радянського Союзу, нагадав він, влада дозволила вірити в Бога, тому у багатьох вірян виникла ілюзія, “нібито ми тепер разом із владою будуємо нову державу”.

“Мовляв, подивіться, чиновники будують храми, стоять на службах зі свічками, тож як тепер можна щось проти них говорити — це “влада від Бога”! Тому покірність владі стала найвищою духовною цінністю на новому етапі історії. Внаслідок цього закрилися наші роти та очі. Ми не бачимо беззаконь, ми не бачимо, як носії влади повернулися потроху майже до сталінських порядків. Щоб відкинути цю ілюзію, треба покаятися, а покаятися — то є найважча справа!” – вважає пастор.

Comments are closed.