Представники РПЦ в Україні (УПЦ МП) придушили усі спроби вірян у селі Ковалівка Вінницької області перереєструвати громаду в Українській Церкві. Відтак віряни ухвалили рішення зареєструвати нову релігійну громаду одразу у ПЦУ та будувати окремий храм.

Про це Релігійній правді розповів священник Вінницько-Тульчинської єпархії ПЦУ, немирівський благочинний Роман Ковальчук, який опікується парафіянами у Ковалівці.

Священник ПЦУ Роман Ковальчук. Фото: nemyriv-cerkva.vn.ua

Священник пояснив, що люди втомилися від тяганини із документами щодо перереєстрації та воліють за краще лишити місцевий Покровський храм прихильникам РПЦвУ, які захопили церкву, і спокійно жити без судових баталій.

“Люди вже змирилися, що це безрезультатно. Вони не те, що храм не можуть отримати, навіть зробити просту перереєстрацію видається неможливим”, – зазначив отець Роман.

Протоєрей нарікає, що така сумна ситуація склалася у потужному патріотичному селі, де 90% виступають за Українську Церкву.

Розмови про вихід з Церкви Московського Патріархату тут почалися давно, ще до отримання Українською Церквою автокефалії – просто у розпал війни з Росією на Донбасі.

У селі живе багато військових, які воювали в АТО. Були й загиблі. І коли священник МП відмовився відспівувати загиблих героїв, то повністю втратив довіру місцевих жителів.

Щоправда, розмови про перехід не отримували продовження, аж поки у січні 2019 року об’єднана Українська Православна Церква не отримала Томос. Наступного ж місяця громада провела збори, на яких були присутні близько 400 людей. Більшість висловилися за приєднання до ПЦУ. За словами отця Романа, проти виступили лише декілька людей.

“Навіть зараз, коли до Покровського храму приїжджав їхній архієрей, то на службу зібралось не більше десяти людей, й ті більшою мірою не з Ковалівки”, – розповів благочинний ПЦУ.

І поки сільський храм, окупований представниками Московської Церкви, фактично стоїть пусткою, віряни уже другий рік поспіль їздять на служби до отця Романа, який є настоятелем храму Покрови Пресвятої Богородиці у сусідньому Немирові.

Святкування престольного свята і п’ятиріччя освячення Свято-Покровського храму у Немирові. Фото: nemyriv-cerkva.vn.ua

Зважаючи на те, що Вінницька область стала показовим майданчиком для РПЦвУ, яка перекинула туди більшість своїх ресурсів для силового утримання громад у своїй юрисдикції (а точніше – храмів у руках своїх священників), процес переходу для громади Ковалівки затягнувся на роки.

Отець Роман розповів, що парафіяни багато разів направляли в ОДА документи про перереєстрацію, проте за кожним разом отримували відмови через технічні помилки в оформленні. Декілька разів їм доводилось повторно збирати голоси і проводити збори, останні відбулися вже у червні 2021 року. Проте все марно.

Справі не допоміг навіть виграний громадою суд за позовом від представників РПЦвУ, які оскаржували законність проведених зборів. Отець Роман зауважив, що така ситуація склалася через те, що представники Московської Церкви чинять тиск на держреєстратора Ігоря Салецького, проти якого МП ініціювала декілька кримінальних справ від 2019 року.

Віряни могли і далі продовжувати боротьбу за храм, принаймні примусити держреєстратора перереєструвати громаду у судовому порядку. Втім, люди обрали інший шлях, відмовились від судової тяганини і тепер розмірковують над тим, як будувати новий храм.

А ось реєстрація нової релігійної громади ПЦУ буде швидкою, запевняє благочинний.

Comments are closed.