Пропагандисти РПЦ в Україні (УПЦ МП) продовжують продукувати побрехеньки про Українську Православну Церкву (ПЦУ).

8 листопада на YouTube-каналі “Перший козацький” з’явилося відео із назвою «Епіфаній обнулив Філарета», в якому блогер Данило Богатирьов, який називає себе політологом, стверджує, що Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній «заборонив у служінні» митрополита Філарета.

Богатирьов повторив цю фразу декілька разів протягом відео.

Однак насправді в указі митрополита Епіфанія щодо канонічної діяльності митрополита Філарета йдеться лише про заборону висвячувати нових священнослужителів, зокрема єпископів, а також уточнюється, що «Почесний патріарх Філарет залишається у складі єпископату Православної церкви України, однак втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією».

«Це означає, що Вам, як архієрею на спокої, заборонено вчиняти дії, які є виключною прерогативою правлячого єпископа, зокрема надавати благословення на постриг в чернецтво, здійснювати рукоположення в будь-який священний сан, надавати церковні нагороди, видавати документи про призначення і звільнення кліриків та інших церковних посадових осіб, скликати та очолювати церковні зібрання для вирішення будь-яких питань», — наголосив Предстоятель ПЦУ.

Єдине служіння, про заборону якого йдеться у тексті указу, — це служіння чину архієрейського рукоположення над особами, які не були належно обрані Церквою для єпископського служіння.

Таким чином блогер-прихильник УПЦ МП Богатирьов, який характеризує себе як благочестивого християнина, відверто бреше своїм глядачам. Або ж неуважно читає чи не перевіряє інформацію у першоджерелах.

Водночас у третьому пункті указу Предстоятеля ПЦУ йдеться про заборону у служінні іншого клірика — протоієрея Богдана Згоби.

Митрополит Епіфаній заборонив його у служінні станом на 1 рік через численні канонічні порушення, через поведінку, не сумісну зі званням священника, втручання у церковні питання, які не належать до його компетенції тощо.

Тож, можливо, блогер Богатирьов просто переплутав, кого саме було заборонено у служінні, і зняв про це цілий відеоролик.

За даними проєкту texty.org.ua, автори якого ведуть облік недобросовісним піарникам і “соціологам”, Данило Богатирьов є експертом Українського інституту аналізу та менеджменту політики, який займається піаром проросійських політиків.

Сам Богатирьов був помічений у піарі Олександра Вілкула з «Опозиційного блоку» та його однопартійця, відомого спонсора і віднедавна диякона УПЦ МП Вадима Новинського.

Данило Богатирьов є одним з постійних спікерів пропагандистського YouTube-каналу “Перший козацький”. На каналі регулярно з’являються його відеоблоги, в яких він критикує Українську Церкву (ПЦУ), Вселенського Патріарха Варфоломія та українську владу.

Comments are closed.