Останніми роками з’явилась певна «мода на Афон» серед вірян і туди прагнуть потрапити навіть ті, хто не живе церковним життям.

Про це в інтерв’ю Релігійній правді розповів священник ПЦУ Віктор Мартиненко, який зізнався, що раніше сприймав паломництво на Святу Гору більше як «духовний атракціон» для багатих.

Проте після першої паломницької поїздки на Афон, яка відбулась на початку листопада, він кардинально змінив свою думку.

«І от моє перше враження і несподіванка для мене були в тому, що я був неправий. Мене дійсно Афон вразив», – сказав отець Віктор.

Отець Віктор з митрополитом Олександром. Фото з Facebook-сторінки священника Віктора Мартиненка

Він пояснив, що багато чув і читав про Афон, тому радо скористався нагодою відвідати уділ Божої Матері, де протягом більше тисячі років живуть одні лише монахи.

«Мені розповідали, а я тепер на своєму досвіді переконався, що там дійсно отримуєш те, чого нам бракує в цьому житті, — від спілкування з монахами, від молитви, від богослужіння. Нібито все й однаково робиться, але там зовсім по-іншому все переживається. Наші паломники, чоловіки, були надзвичайно вражені, просто мужики стояли всю службу в сльозах. Це не передати словами», – поділився священник.

Головне, зауважив отець Віктор, не розтратити швидко ту духовну благодать, великий духовний плід, який отримуєш від паломництва і про який так легко забути у життєвій метушні.

Детальніше про паломництво вірян і кліриків ПЦУ на Афон дивіться у відео.

Comments are closed.