Саме по собі земне багатство є ані поганим, ані добрим, але воно може бути як одним, так і іншим – йти на користь або на шкоду. Все залежить від вашого ставлення до нього, від того, як ви це багатство використовуєте.

Про те, чи земне багатство є гріхом, написав у своєму блозі на Facebook Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

Гроші та різні матеріальні блага віддавна є частиною людського життя. Але проблема не в тому, що люди володіють грошима, проблема виникає тоді, коли гроші заволодівають людиною, стають самоціллю, спонукають до гонитви за збагаченням матеріальним. Це призводить до грошолюбства, користолюбства, сріблолюбства – одної з пристрастей, яка свого часу привела апостола Іуду Іскаріотського до зради Спасителя заради 30 срібників.

Святі отці вчать нас, що ця пристрасть виникає внаслідок послаблення віри в Бога. Коли людина віддаляється від Нього, не прагне Царства Небесного, а живе виключно земними, тимчасовими турботами, то матеріальні блага їй замінюють Бога, і на них людина покладає всю свою надію. З цієї пристрасті проростають й інші, апостол Павло пише: «Корiнь усього лихого є срiблолюбство, вiддавшись якому, деякi ухилилися вiд вiри i самi себе вiддали багатьом скорботам» (1 Тим. 6: 10). Пристрасть до грошей вбиває безкорисливу християнську любов, жертовність – натоміть породжує страх, занепокоєння, тривогу, смуток, гнів, жорстокосердя, заздрість, злопам’ятність, ворожнечу…

У Нагірній проповіді Господь наш Ісус Христос говорить: «Не збирайте собі скарбів на землі, де черв і тля точать і де злодії підкопують і крадуть. Збирайте ж собі скарби на небі, де ні черв, ні тля не точать і де злодії не підкопують і не крадуть, бо де скарб ваш, там буде й серце ваше» (Мф. 6: 19 – 21). Всі ми – тимчасові на цій землі, і земне життя нам дано, щоби приготуватися до життя вічного. Раніше чи пізніше – до всіх приходить час земної смерті. Перед її лицем і бідні, й багаті є рівними, а забрати із собою у життя вічне вони зможуть тільки духовні здобутки.

Ось чому Господь говорить, що «життя людини не залежить від багатства її маєтку», бо справжнє життя після смерті тілесної – життя вічне, життя з Богом – залежить від багатства духовного. Того, що здобуваємо, коли робимо богоугодні та добрі справи, які допомагають іншим, дарують нашій душі радість безкорисливої любові та сповнюють наше призначення на цій землі.
За гроші можна багато чого купити тут, на землі, але багато чого – ні. Можна купити ліки, але не здоров’я, прикраси – але не красу, будинок – але не затишок в ньому… Можна бути настільки бідним, що не мати нічого, окрім грошей.

На противагу земному багатству – справжнє, нетлінне, духовне багатство доступне кожній людині. Всемилостивий Господь дарує його всім охочим, незалежно від їхнього соціального становища, віку, статі, здібностей чи талантів. І ми з вами не лише маємо можливість його здобути, а й у Священному Писанні почерпнути всю науку, як це правильно зробити. Слава Ісусу Христу!

Comments are closed.