Україна є ключовою частиною «руського світу», який виходить за межі як усього російського, так і самого слов’янства.

Таку думку в інтерв’ю Релігійній правді висловив росіянин, голова Всесвітнього союзу старовірів Леонід Севастьянов, розповідаючи про свою організацію і її сайт, що називається «Руська віра».

Леонід Севастьянов

«Звертаю увагу, що слово «Руська» ми тут використовуємо не з двома «с» — «русская», — а з однією — «руська». Це підкреслює, що під «руським» ми маємо на увазі не «російське», а набагато ширше. Ця назва пов’язана з витоками нашої традиції, які навіть виходять за межі слов’янства, бо назву «Русь» використовували і скіфи з варягами. Це третій шлях християнства поміж греками та латинами», – зазначив Севастьянов.

Назва сайту на лого дійсно вказана з однією літерою “с”, проте в тексті все ж використовується слово “русская”

Він додав, що «в цьому сенсі Україна — ключова частина цього «руського світу» з однією літерою «с». І Білорусь так само».

«Руська віра» – це постійний пошук витоків, першоджерел. І Україна перебуває в такому пошуку, активно відповідаючи на нові виклики», – сказав Севастьянов.

Також він звернув увагу на певну схожість між улаштуванням старообрядницьких громад та українською традицією управління. За його словами, в історії старовірства постійно створювалися спілки, союзи, які часто перетворювалися на політичні рухи.

«Тому поняття «спілка» в старообрядстві асоціюється з поняттями «соборність», «майдан», «віче» або козацьке «коло» («круг»). Широка організація, яка не має «вертикалі», яка ухвалює рішення на підставі консенсусу», – пояснив Севастьянов.

Comments are closed.