У Європі відбувається певне духовне відродження, рушіями якого стає молодь.

Таку думку в інтерв’ю Релігійній правді висловив теолог та історик релігій Браян Стіллер, розмірковуючи про майбутнє європейського суспільства, яке було створене християнством, але зараз відмовляється від свого християнського коріння.

«Чи може бути довговічною культура, яка вихована на євангельських ідеалах? Бо ніхто не буде заперечувати: загальна декларація прав людини і права громадянина обирати – це все походить із біблійного розуміння людської природи. Чи можуть такі високоморальні речі залишатися дієвими, якщо ми відріжемо їх від їхнього кореня? Я думаю, що це одне з великих запитань сьогодення», – зауважив Стіллер.

Він додав, що християни із сумом спостерігають за автократіями в Європі, Азії, Латинській Америці та Африці. При цьому демократичні ідеали також перебувають під загрозою. Тому зараз стоїть цікаве питання: «Чи можуть зберігатися цінності, коли відрізано коріння, якими вони живляться?».

Водночас Стіллер впевнений, що європейська молодь сильна духовно і обов’язково знайде правильний шлях.

«Те, що я бачу в Європі, – це певне духовне відродження. Коли молоді люди дуже по-різному, часто за межами традиційних церков приходять до особистої віри. І вони активні в різних частинах суспільного життя. І тому за моїми спостереженнями і відчуттями, спрага молодого покоління до духовної самобутності настільки сильна, що вони знайдуть духовне життя. І я також знаю, як послідовник Ісуса, що Дух Божий літає над землею. І шукає тих, чиє серце цілком віддано йому», – зазначив теолог.

Comments are closed.