Кількість євангельських вірян за останні півстоліття зросла у декілька разів. Особливо це зростання помітне у Непалі, де 1960 року було лише кілька сотень євангельських вірян, а сьогодні 1,5 мільйона.

Про це в інтерв’ю Релігійній правді розповів теолог та історик релігій Браян Стіллер, пояснивши, чим обумовлена така динаміка зростання.

«Уявіть, гірське село, маленьке. Помирає маленька дитина. Занадто далеко до лікарні, погані дороги. Приходить сусід християнин і каже: можу я помолитися за дитину. Мати-індуїстка каже: будь ласка. Вона вірить у багатьох місцевих богів, якщо хочеш ще Ісусу – прошу. Сусід молиться, дитина одужує наступного ранку. Мама запитує: як зцілився? І тоді сусід має шанс розповісти про Ісуса. І уявіть, з якою швидкістю ця новина облітає село? Так само віруючий чоловік під час зібрання християн в селі молиться за чоловіка, який б’є дружину, дебоширить. Він виганяє біса, і той за два дні стає спокійним та добрим», – розповів науковець.

Він додав, що далеко не всім пасторам дозволяється займатися екзорцизмом, а лише тим, хто має для цього відповідну силу.

«Є місця, де демонічна активність виражена дуже сильно. Ми в нашому західному світі дуже витончені. Мало про це говоримо. Але може відрізнятися країна від країни. Я працював із пастором, який мав дар в цій сфері. Але вони дуже обережно тим користуються. У закритих кімнатах. Там треба багато молитви, бо лукавий – обманщик», – зауважив Стіллер.

Він зазначив, що поширення країною розповідей про такі дива сприяли надзвичайно високому сплеску розвитку християнства.

«Збудовано так, що в Божому творінні є лихий, що чинить своє. І він може там бути присутній не лише, як ідея зла, а як особа, яка впливає і живе в людях. І є місця, в яких Бог в особливий спосіб являє свою присутність», – сказав Стіллер.

Comments are closed.