Священник РПЦ в Україні (УПЦ МП) у селі Ковалівка Вінницької області позбувся хреста пам’яті жертв Голодомору, що стоїть біля захопленої Покровської церкви, перетворивши його на Голгофу.

Про це Релігійній правді розповіла голова релігійної громади ПЦУ Зинаїда Делія.

«На території храму, на подвір’ї стояв хрест жертвам Голодомору. Сюди і школярі приходили, і попередній священник панихиду відправляв біля цього хреста у пам’ять про загиблих від голоду. А цей негідник — не можу інакше його назвати — зробив із цього хреста Голгофу: обклав камінням, вчепив на хрест розп’яття, поставив скульптури Матері Божої і Іоана Златоуста», – розповіла Зинаїда Борисівна.

За її словами, у церкві вже є Голгофа (скульптура з хрестом, яка символізує гору, де був розп’ятий Спаситель, – ред.), і другій такій надворі не місце.

Жінка розповіла, що цей священник, отець Григорій Юраш, з’явився у селі ще до об’єднання Української Православної Церкви. Його направила сюди Тульчинська єпархія РПЦвУ, як подейкують, за окрему плату.

«Мав бути інший священник. Але цей Юраш дав хабар 5 тисяч доларів владиці Іонафану, щоб його призначили на нашу парафію. У нас великий прихід. То він тут набудувався, машин понакупляв. Такі побори, такі ціни встановив. Ми йому звинувачення висували, чому ви такі суми берете, а він пояснює: «Моє діло — служити в храмі. А все решта — похорони, хрестини, вінчання — це я надаю послуги, а кожна послуга коштує грошей. Якщо когось це не влаштовує, тор не хай шукає кого хоче». Такий от заробітчанин до нас приїхав», – розповіла Зинаїда Борисівна.

Вона додала, що священник не ліпший за свого московського владику.

«Владика Тульчинської єпархії Московського Патріархату Іонафан — сам росіянин, десь з Воронезької області. Він настільки україноненависник, що страшне. І цей священник Григорій Юраш — точно такий самий. Особисто мені цей священник казав: «Немає такої країни Україна». Прослідковуєте? Хто таке казав? «Нет такого государства». Путін. І цей те саме каже», – зауважила голова релігійної громади ПЦУ.

Керівник Тульчинської єпархії РПЦ в Україні Іонафан

Жінка нарікає, що цей священник навіть «відлучив» її від церкви, коли вона 2019 року ініціювала зібрання релігійної громади щодо переходу до ПЦУ.

«Він мене від церкви відлучив, тому що я була ініціатором зібрання. І збори ми гарні провели, і люди виступали. І вони прийшли. Але цей (священник, – ред.) сказав, що це «збіговисько» й одразу ж подав скаргу на мене в єпархію (РПЦвУ, – ред.), і там прийняли рішення відлучити мене від церкви, причому заднім числом. Як виявилося, я ще до зборів була відлучена», – розповіла Зинаїда Борисівна.

Як повідомляв раніше РП немирівський благочинний ПЦУ отець Роман Ковальчук, який опікується вірянами у Ковалівці, незважаючи на виграну у суді справу щодо законності проведених зборів, в ОДА постійно відмовляли громаді у перереєстрації статуту. Зрештою, парафіяни, втомлені судовою тяганиною і бюрократією, вирішили лишити храм представникам РПЦвУ, зареєструвати окрему парафію ПЦУ та облаштовувати власний храм.

За словами голови релігійної громади Ковалівки Зинаїди Делії, благочинний днями вже подав документи на реєстрацію. Також віряни розробляють плани щодо власного храму.

Comments are closed.