Російська Церква в Україні (УПЦ МП) притримується непослідовної позиції, коли висловлює обурення законом про капеланів, який забороняє доступ до війська представникам релігійних організацій, що мають центр у країні-агресорі.

Таку думку в інтерв’ю Релігійній правді висловив священник ПЦУ Костянтин Холодов, один із творців капеланської служби та лобістів закону про військове духовенство.

Священнослужитель пояснив, що закон про капеланів містить відсилочну норму на закон про свободу совісті та релігійні організації у редакції 2018 року. Останній обмежує і забороняє доступ до військових частин представникам конфесії, центр якої розташований у країні, яка здійснила агресію проти України, та/або анексувала частину території.

Таким чином, не може бути військовим капеланом особа, якій законом обмежено доступ до військової частини та підрозділів Збройних сил, Нацгвардії та інших утворених відповідно до закону України військових формувань.

“УПЦ МП через своїх лобістів хотіли викинути цю норму, ми зробили її відсилочною до базового закону про свободу совісті. Далі вони хотіли, щоб взагалі цю норму прибрали з цього закону”, – розповів отець Костянтин.

“Тут позиція УПЦ МП не зовсім послідовна, то вони кажуть, що вони – Українська Церква і їхній центр в Україні, але, коли ми даємо, наприклад, норму закону про недопущення в армію конфесій з центром в країні-агресорі (ми ж не вказуємо, що Московський Патріархат, там немає жодного слова про Московський Патріархат), вони кажуть, ні, це порушує права. Як порушує, яка вам різниця, ви ж кажете, що ви – Українська Церква, чого вам переживати, якщо ваш центр розташований в Україні? Взагалі не розумію, чого вони репетують з цього приводу”, – додав капелан ПЦУ.

Також він наголосив: “Їм забороняє доступ на режимні об’єкти не цей закон про військове капеланство, а інший базовий закон – закон про свободу совісті та релігійні організації, такий закон їм не підходить”.

Comments are closed.