Голова релігійного відомства Олена Богдан у 2020 році отримувала близько 75 тис. грн зарплати на місяць через незаповнені вакансії.

Дані про доходи керівниці новоутвореної Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) містяться у її декларації, розміщеній на порталі Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

Загалом заробітна плата декларантки, отримана за основним місцем роботи в ДЕСС, склала 722 611 грн за минулий рік.

Згідно з розпорядженням Кабміну про конкурс на посаду голови ДЕСС, оплата її праці складалася з:

  • посадового окладу — 24 000 гривень;
  • надбавки до посадового окладу за ранг;
  • інших надбавок, доплат та премій відповідно до статті 52 Закону України “Про державну службу”.

Олену Богдан було призначено очільницю ДЕСС розпорядженням Кабміну від 26 лютого 2020 року. Датою початку фактичного виконання нею посадових обов’язків є 18 березня 2020 року, коли ДЕСС зареєстровано в Єдиному державному реєстрі як юридичну особу й розпочато процедури формування нового органу державної влади. 19 травня 2020 року Міністерство фінансів України погодило штатний розпис, план асигнувань і кошторис ДЕСС, що дало підстави розпочати набір перших працівників.

Зараз Держслужбу очолює Олена Богдан

Виконувати покладені на ДЕСС профільні функції цей орган розпочав від вересня-жовтня 2020 року, після ліквідації Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури та інформаційної політики.

За період від 18 березня 2020 до 31 грудня 2020, тобто за неповний березень та наступні 9 місяців роботи в ДЕСС її керівниця отримала 722 611 грн. У середньому це становить приблизно 75 тис. грн на місяць.

Протягом усього 2020 року ДЕСС не поспішала укомплектовувати свій штат працівниками. Таким чином, через незаповненість вакансій та штучну економію фонду заробітної плати, ситуація дозволила виплачувати додаткові надбавки і премії раніше призначеним службовцям.

Зауважимо, що гранична чисельність працівників апарату ДЕСС на 2020 рік становила 57 осіб, проте фактично станом на кінець першого кварталу 2021 року у штаті апарату ДЕСС працювали лише 33 посадовця.

Тепер стає зрозумілішою ініціатива Національного агентства державної служби України (НАДС) щодо скорочення вакантних посад (зменшення граничної чисельності працівників центральних органів виконавчої влади за рахунок незаповнених посад), що відображена у проєкті постанови Кабміну «Деякі питання скорочення граничної чисельності працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів». На думку автора ініціативи, скорочення вакансій дозволить припинити їх утримання для штучного збільшення і розподілу фонду оплати праці всередині органів державної влади.

Як зазначається у пояснювальній записці, за даними НАДС протягом 2017-2020 років виявлено понад 30 тис. вакансій. Це призводить до виникнення понад 6 млрд. грн економії фонду оплати праці в цілому. Цей фонд використовується для встановлення надмірних і необґрунтованих надбавок, що призводить до значного дисбалансу в оплаті праці. У згаданому проєкті постанови Кабінету міністрів пропонується скоротити граничну чисельність державних органів за рахунок вакансій, які утримуються впродовж відповідного періоду та становлять понад 30 % від граничної чисельності, а також встановити граничну чисельність працівників на рівні їх фактичної чисельності станом на 1 квітня 2021 р. збільшеної на 10 % від їх граничної чисельності.

Зокрема, граничну чисельність працівників апарату ДЕСС пропонують скоротити до 39 осіб.

Засоби простої математики дозволяють встановити, що станом на 1 квітня 2021 року в ДЕСС залишалося понад 40% вакансій, які утримувалися більше року та давали можливість виплачувати додаткові надбавки, зокрема її керівниці. У випадку Богдан сума цих надбавок склала дві третини її зарплатні.

Comments are closed.