Колишній священник РПЦ Григорій Міхнов-Вайтенко розповів в інтерв’ю Релігійній правді, як у 2014-му після повернення з Краматорська він відлучив від причастя всіх учасників війни та всіх, хто до неї підбурює чи виправдовує її.

За його словами, він очікував реакції Російської Православної Церкви на агресію РФ на сході України, однак не дочекався.

“Я намагався для себе відповісти на питання та просив Бога надати мені відповідь, а що ж має робити Церква? Що може зробити проста людина — зрозуміло: взяти чи не взяти зброю. Починаючи з Майдану, мені не вистачало, власне, церковної оцінки. Бо пролилася кров, і Церква не мала б залишатися осторонь. Українські священники різних юрисдикцій на це реагували, намагалися запобігти пролиттю крові, і на цьому тлі мені дуже не вистачало московської реакції — хоча б пів звуку… Коли це все переросло в бойове зіткнення, то це мовчання стало кричущим”, – розповів Міхнов-Вайтенко.

На його думку, коли вся Церква мовчить, то хтось мусить бути її голосом, тож він вирішив відреагувати: відлучив від причастя прихильників війни з Україною.

“Я розумію, що з точки зору канонів священник нічого подібного робити не мусить. Але коли вся Церква мовчить, то хтось повинен стати її голосом. А далі цей голос Церква або сприймає, рецептує або ж відкидає, і тоді цю людину відторгають. Ураховуючи те, що мене відторгнуто, відсунуто, я так розумію, що РПЦ МП мою позицію не сприйняла”, – розповів священнослужитель.

Comments are closed.