ПЦУ готова сісти за стіл переговорів із РПЦвУ. Але навряд, чи готові з того боку, адже РПЦвУ – Церква підневільна, залежна від Москви.

Про це сказав митрополит Львівський та Сокальський Православної Церкви України Димитрій в ексклюзивному інтерв’ю Релігійній правді.

“Так, думаю, що готові, бо наша відкритість до цієї проблеми демонструється вже не один рік. Чи готові з того боку сідати за стіл переговорів? Однозначної і точної відповіді не можу вам дати, з причини того, що це би виглядало так, що я це роблю за них, але не є уповноважений від них цього робити… Це по-перше. По-друге, давайте розміркуємо. ПЦУ – Церква автокефальна, якщо ми сідаємо за стіл переговорів, то ми принаймні ні на кого не оглядаємось, ні в кого не просимо дозволу на те, щоб такі переговори провадити. Тоді це би так виглядало, що у справі єдності ми, як Церква автокефальна, мали б вести переговори з Москвою, з РПЦ, з такою ж самою автокефальною Церквою. Але проблема відсутності єдності українського православ’я є в Україні. Тому ми маємо вести діалог зі структурою РПЦ в Україні, яка називає себе УПЦ (а ми РПЦвУ чи УПЦ МП, бо ця назва більш для них відповідна). Отже, ми не горді, маємо сідати за переговори з ними”, – зазначив митрополит.

Водночас, за його словами, існує проблема, бо УПЦ МП – Церква підневільна, тобто така, що залежить від Московського Патріархату.

“Її очільники у цьому важливому питанні єдності українського православ’я, дискусії чи б пак переговорів, завжди будуть оглядатися на Москву, а тим, хто буде серед очільництва УПЦ МП проявляти будь-який інтерес до переговорів, накивають пальцем з Москви. Ця Церква залежна від політики Кремля, а ви знаєте, що ця політика в Україні має свій імперський інтерес.

Тому перше, аніж вони згодяться з нами вести якісь переговори, вони обов’язково мусять отримати цидулки з Москви, або ж будуть обов’язково зважати на те, яка буде звідти реакція. Залежність є такою, і тут я нічого особливого не відкрив. Просто пересічні віруючі цього не розуміють. В них виникає багато запитань, чому українське православ’я до цього часу не єдине. Але воно не може бути таким з причин залежності статутної, церковної і політичної УПЦ МП від Москви. Багато хто з ієрархів тієї Церкви навіть пропагує єдність з Москвою і вважає такий статус сьогодні єдино правильним”, – зазначив ієрарх ПЦУ.

Comments are closed.