Чернівецька єпархія РПЦ в Україні (так званої УПЦ МП) оприлюднила 15 лютого «лист воїна АТО міністру культури України». У листі прапорщик Олександр Білецький просить міністра культури надати Московському Патріархату в Україні і надалі право оренди храму в Хотинській фортеці.

Дуже символічно, що храм, який військовий-вірянин РПЦвУ просить повернути Моспатріархату, посвячений Алєксандру Нєвскому – національному святому Російської Федерації, яка вже вбила 14 тисяч українських військових, окупувала Крим та військовим шляхом підтримує терористичні організації “Л/ДНР”, передає ДФУ.

У РПЦвУ повідомляють, що військовий, який написав листа міністру культури, ходить в храм Алєксандра Невського в Хотині з самого дитинства.

«Залиште отцю Павлу, братам і сестрам наш рідний храм Олександра Невського. Це буде правильно і по совісті», — йдеться у зверненні прапорщика, який, ймовірно, не знає, що РПЦ в Україні займається підтримкою проросійських сил і причетна до окупації Криму. Також військовий не зазначає у листі факти підтримки з боку РПЦвУ підривної діяльності російських агентів в Україні, яку фіксували співробітники Служби безпеки України, інші правоохоронні органи та ЗМІ.

Договір оренди

Наприкінці 2021 року закінчився термін договору про користування храмом у Хотині. Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця» не продовжив договір із РПЦвУ.

Раніше громадські організації Буковини вимагали від уряду не продовжувати оренду храму на території заповідника «Хотинська фортеця» з Московським Ппатріархатом. «УПЦ МП стала опорою ворожих московських і промосковських сил, що посягнули на територіальну цілісність України», — зазначали громадські активісти.

Проросійська діяльність РПЦвУ

Саме з «релігійної» акції за участі РПЦ в Україні, а саме з візиту мощей «Дари волхвів» до Криму, розпочалась підготовка до окупації півострова Росією. Тоді разом із духовенством Моспатріархату до Криму потрапив російський кадровий військовий Ігорь Гіркін-Стрєлков.

Пізніше Гіркін сам зізнавався, що вся його охорона складалась з послушників (вірян) РПЦвУ. Цей випадок не поодинокий. Навіть єпископи і священники РПЦвУ у 2014 році надавали підтримку проросійським силам і продовжують це робити зараз.

Священник Андрій Новіков — секретар Одеської єпархії РПЦвУ став одним із організаторів проросійських мітингів в Одесі на «Куликовому полі». Пізніше Новіков втік до Росії, коли почув про виклик на допит до СБ України його спільників.

Зараз Новіков возить хабарі для африканського духовенства, щоб ті погоджувались переходити до РПЦ в Африці.

Також варто згадати і про єпископа Калініка (Чернишова), якого очільник РПЦвУ Онуфрій висвятив у час війни РФ проти України. Зокрема, Чернишов безперешкодно благословив російський військовий корабель «Грайворон». Практично у цей час, у Києві, очільник РПЦвУ Онуфрій розказував про миротворчість і прощення, а його помічники організовували «Форуми миру» із «людьми миру».

Comments are closed.