У Російській православній церкві спростували звинувачення на її адресу, висунуті грецьким митрополитом Григорієм, який запропонував відібрати у РПЦ автокефалію та засумнівався у дійсності титулу Московського патріарха.

В офіційній заяві пресслужби РПЦ, опублікованій 16 лютого, нагадали про підсумковий документ Великого Собору 1593 року, згідно з яким “патріарху Москви належить займати місце після Єрусалимського патріарха, а також бути братом православних патріархів і підписуватися як “Патріарх Московський і всієї Росії та Північних країн”, передає Інтерфакс-Релігія.

“У тексті зазначеного соборного діяння особливо підкреслено рівність патріарха Московського по відношенню до інших предстоятелей стародавніх Церков. Думка митрополита Перистерійського про те, що п’яте місце Російської церкви в диптихах – це “помилка, яку потрібно виправити”, і його пропозиція поставити на її місце Кіпрську церкву прямо суперечить церковному звичаю та загальновизнаному соборному рішенню Православної церкви і може бути пояснена лише гострою потребою в політичних союзниках”, – заявили в РПЦ.

Щодо ймовірності того, що Вселенський Патріархат може відкликати автокефалію РПЦ, російські клірики заявили, що таких прецедентів в історії не було, та порівняли цю можливість з ліквідацією церков світською владою.

Також в РПЦ розкритикували авторитет зібрання Пентархії – Предстоятелів чотирьох давніх Патріархатів.

Comments are closed.