Служба безпеки України заявила про запобігання чотирьом терактам, які мали відбутися у церквах Російської Церкви в Україні (УПЦ МП) на території Харкова.

Інформацію про це Суспільному 22 лютого підтвердила речниця СБУ у Харківській області Лілія Домашенко.

“Ми підтверджуємо факт перехоплення телефонної розмови про організацію терактів в місті Харкові. Ми попередили представників УПЦ МП. Особа, яка мала провести теракти, встановлена. Наразі проводиться весь комплекс необхідних дій”, — повідомила Домашенко.

Озерянська церква УПЦ МП на Холодній Горі у Харкові могла стати ціллю терористів

Вранці у вівторок, 22 лютого, у харківських Telegram-каналах було поширено запис розмови двох чоловіків, позначених як “Особа 1 громадянин РФ “Олексій” та “Особа 2 громадянин України (виконавець)”. Вони обговорюють можливість проведення та оплати декількох підпалів у церквах на території міста.

“Звичайно, чотири я не зроблю за… Але пару зможу. Я подивився там на Холодній Горі можна. Там ззаду підібратися й кинути. Можна на “Науковій” кинути”, — говорить співрозмовнику з РФ чоловік, позначений як громадянин України і виконавець.

За інформацією журналістів, житель Харкова мав розбити скло, облити бензином та підпалити будівлі. За це він мав отримати тисячу доларів:

— За одну церкву — 150. Виконаєш усі чотири за ніч — “косарь”.

— Я можу. Якби з братом, підтягну.

За бензин та таксі співрозмовник з РФ платити відмовився.

В СБУ на цей момент не підтвердили й не спростували, що цей запис є оперативним.

Нагадаємо, що 21 лютого у промові про визнання ОРДЛО президент РФ Володимир Путін озвучив фейк, нібито Київ «переслідує» УПЦ МП. Ймовірно, що подібні теракти, які планувалися у Харкові, мали стати підтвердженням цих заяв.

Comments are closed.