В історії вже були випадки, коли скасовували автокефалію якоїсь Церкви. Скажімо, РПЦ свого часу ліквідувала незалежність Грузинської Церкви після завоювання Російською імперією Грузії. Таку ж операцію з позбавлення автокефалії можна провести і з Російською Церквою.

Про це у матеріалі для РІСУ написав релігієзнавець Дмитро Горєвой.

“Той, хто дивився або читав романи про Гаррі Поттера, пам’ятає, що в останніх частинах мова йшла про горокракси. Це розщеплені частини душі головного антигероя, в яких збережена його могутність. В російській літературі це образ голки у яйці. Так ось РПЦ має три своїх крістражі. Усі вони заховані у древніх документах”, – зазначив експерт.

“Автокефальний статус Московського Патріархату був закріплений низкою рішень, а саме: грамотою Вселенського Патріарха Єремії 1589 р., Соборною грамотою Синоду Константинопольського Патріархату 1590 р. та Оросом Собору у Константинополі 1593 р. Треба діяти хронологічно від останнього за часом до більш давнього.

Орос підписали чотири давні Патріархи. Так ось зараз їхні наступники – Константинопольський та Александрійський Патріархи можуть відкликати свої підписи під цим документом і він автоматично втратить чинність. Далі справа за Синодом Константинопольського Патріархату — він збирається та відкликає Синодальне рішення 1590 року. І наостанок сам Патріарх Варфоломій особистим рішенням скасовує грамоту свого попередника — Патріарха Єремії ІІ від 1589 року. І лише тоді можна буде казати, шо російську автокефалію скасовано”, – наголосив Дмитро Горєвой.

Нагадаємо, член Синоду Елладської Церкви митрополит Перистерійський Григорій запропонував позбавити РПЦ автокефалії на 5 років за розкол та створення Африканського екзархату, тобто за порушення юрисдикції іншої автокефальної Церкви.

У Росії не забарилися із відповіддю і підготували цілий коментар Відділу Зовнішніх Церковних Зв’язків (ВЗЦЗ).

Comments are closed.