Керівник Рівненської єпархії Московської Церкви в Україні (УПЦ МП) єпископ Пимен закликав українців молитись за “єдність та цілісність нашої України”.

Про це йдеться у зверненні єпископа Рівненського та Острозького, опублікованому на сайті єпархії у вівторок, 22 лютого.

“В нелегкий час випробувань для нашого українського народу, звертаюся до Вас із проханням посилити свої молитви до милосердного Бога за мир, єдність та цілісність нашої України. Закликаю до збереження миру та спокою в наших душах”, – написав єпископ Пимен.

Він запевнив, що УПЦ МП “завжди підтримувала та підтримує територіальну цілісність держави Україна”.

“Пам’ятайте, що наша Свята Православна Церква і наші священники, завжди із своїм народом та готові послужити усім своїм життям”, – запевнив також єпископ Пимен.

При цьому рівненський єпископ Московської Церкви в Україні був більш красномовним, аніж очільник цієї організації митрополит Онуфрій у своєму зверненні до українців, та закликав молитися не лише за мир, а ще й за українських військових.

“Молімося за наших військових, лікарів, всіх захисників нашої Батьківщини та всеціло стараймося допомогти їм в нелегкому та дуже важливому служінні”, – йдеться у зверненні єпископа Пимена.

Він додав, що у часи загроз та випробувань нашим обов’язоком є об’єднуватися навколо Христа та Його святих таїнств.

“Святий Божий Закон нехай стане печаттю та утвердженням благословенного єдинства нашого українського народу”, – написав рівненський єпископ Пимен.

Нагадаємо, що Росія від осені 2021 року стягувала війська до кордонів з Україною, погрожуючи відкритою військовою агресією. Увесь цей час духовні лідери України та світу неодноразово закликали до деескалації та збереження миру в Україні, проте представники Московської Церкви в Україні вперто мовчали, опублікувавши лише кілька заяв пересічних кліриків про необхідність зберігати спокій.

І тільки після визнання Росією терористичних угруповань “Л/ДНР” та введення російських військ на окуповану території України на Донбасі очільник Московської Церкви в Україні Онуфрій зробив заяву із засудженням війни.

При цьому митрополит Онуфрій не називає речі своїми іменами і не згадує, хто є агресором. Так, у тексті заяви нейтрально вказується, що вона зроблена “у зв’язку з загостренням військової ескалації на Сході України”.

Для порівняння пропонуємо ознайомитися зі зверненням до українців Предстоятеля помісної Української Православної Церкви (ПЦУ) митрополита Епіфанія, який перерахував наслідки для українців попередніх атак Москви в історії та озвучив єдину відповідь на кремлівську агресію, яка має постати зараз.

Comments are closed.