Архієрейський собор Польської Автокефальної Православної Церкви (ПАПЦ) під проводом митрополита Савви підтвердив свою позицію щодо ПЦУ: Церкву вважає “неканонічною” і не визнає гідність Епіфанія як Предстоятеля і митрополита.

Про це йдеться в заяві архієрейського собору, який відбувся 25 жовтня 2022 року.

У заяві йдеться, що “православ’я в Україні розділене, і вірні часто почуваються розгубленими” і цей стан “негативно вплинув на весь світовий організм православ’я”.

Архієреї називають діяльність митрополита Епіфанія “деструктивною”.

“Щодо деструктивної діяльності т. зв «митрополит» Епіфаній, архиєрейський собор ПАПЦ зберігає свою позицію, висловлену в постановах: 340 п. 3; 341 стор 7; 342 ч. 1; 343 ч. 1; 346 стор 5; 347 ч. 1; 348 стор 4”, – йдеться в заяві.

Священний Собор єпископів закликає вірних продовжувати молитися за мир в Україні, припинення війни та припинення розколу  Української Православної Церкви.

Водночас архієрейський Собор просить Патріарха Константинопольського Варфоломія скликати Собор предстоятелів усіх помісних Православних Церков.

Раніше Польська Автокефальна Православна Церква (ПАПЦ) заявила, що підтримує незалежність Православної Церкви України, що спирається на догматично-канонічних нормах, а не діях “розкольників”.

Про це йдеться в комюніке ПАПЦ, оприлюдненому після проведення Собору архієпископів церкви 29 жовтня 2019 року у Варшаві,

“Польська Автокефальна Православна Церква не проти надання автокефалії Церкві в Україні, що спиратиметься на догматично-канонічних нормах усієї Церкви, а не на групу відступників-розкольників. Відступники від науки святої Церкви не можуть представляти здоровий церковний організм, оскільки це порушує євхаристійну єдність православ’я”,- йдеться в заяві ПАПЦ.

Як повідомляла РП, Польська Автокефальна Православна Церква (ПАПЦ) продовжує поширювати заяви, спрямовані проти ПЦУ та її Предстоятеля, водночас підтримуючи розкольницьку діяльність структур Московського патріархату в нашій країні.

Про це йдеться у зверненні Предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія від імені Синоду ПЦУ до митрополита Варшавського і всієї Польщі, Предстоятеля Польської Автокефальної Православної Церкви Савви.

Comments are closed.