В УПЦ МП заявили, що науковці, які проводили експертизу нового Статуту цієї Церкви, “повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності за державну зраду”.

Про це йдеться в інтерв’ю голови юридичного відділу УПЦ МП протоієрея Олександра Бахова, опублікованому на сайті УПЦ МП.

Він наголосив, що “експертиза є незаконною, оскільки в результаті експерти самовільно змінили предмет і об’єкт дослідження, посилаючись на інтернет-ресурси країни-агресора, вдаючись до маніпуляцій, створили передумови для розколу українського суспільства за релігійною ознакою, що своєю чергою створює передумови для виправдання військової агресії проти України”.

“У зв’язку з цим вважаю, що вони повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності за державну зраду”, – каже Бахов.

Він також наголошує, ця “релігієзнавча експертиза – це є один з способів боротьби проти УПЦ МП”.

“Проте слід розуміти, що ця релігієзнавча експертиза – це є один з способів боротьби проти Української Православної Церкви. Ми бачимо, що протягом останніх часів активно здійснюється тиск на УПЦ, проводяться обшуки, застосовуються санкції до релігійних діячів, а також ми бачимо шалену кількість законопроектів, які направлені на те, щоб заборонити УПЦ. До речі, вчора був зареєстрований ще один законопроект (це вже буде 9-тий законопроект), який направлений на те, щоб унеможливити діяльність Української Православної Церкви. Тому в даному випадку УПЦ захищає своє право на існування та своє право на свободу віросповідання і ми своє право будемо захищати всіма законними способами – як на національному, так і на міжнародному рівні”, – сказав представник УПЦ МП.

Як повідомляла РП, прийняття нової редакції Статуту про управління УПЦ МП та Постанови Собору УПЦ МП не призвели до розриву церковно-канонічного зв’язку цієї Церкви із Російською Православною Церквою. Статус УПЦ як структурного підрозділу РПЦ залишається незмінним.

Таким є висновок релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української Православної Церкви МП на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом.

Comments are closed.