Один з наближених до митрополита УПЦ МП Павла Лебедя насельників монастиря Московського Патріархату у Києво-Печерській лаврі архімандрит Геронтій Борисевич переїхав у росію і став монахом так званого Псковско-Печерського монастиря.

Про це повідомив дослідник історії Церкви Андрій Ковальов.

За його словами, Борисевич – громадянин росії і Казахстану, керував у лаврі монастирським хором, “товариш Лебедя по чарці”.

“Його називали дуже близьким до Мерседеса. Якщо пам’ятаєте застілля Паші Мерседеса у Туреччині, то Борисевич – це той улюблений монах Паші і його товариш по чарці, який супроводжував його на відпочинку у Туреччині, жив з ним у елітному готелі і сидів навпроти нього під час тієї вечері, відео з якої потрапило у мережу”, – йдеться в дописі.

За словами Ковальова, Борисевич просився у Паші втекти у росію ще від початку повномаштабної агресії, але куратори Борисевича з москви і сам Паша його не відпускали.

“В Україні Борисевич скрізь показував тільки свій казахський паспорт і на підставі цього він мав дозвіл на проживання в Україні, але тут дозвіл скінчився, і агенту довелося евакуйовуватися в росію. Чому саме Псковсько-Печерський монастир? Цей монастир є вотчиною так званого «духівника путіна» і ймовірного наступного патріарха московського Тіхона Шевкунова – кондового російського шовініста, колишнього журналіста і кіносценариста.

Для Шевкунова – Геронтій – це своєрідний пропагандистський експонат, який будуть возити скрізь і показувати, що, мовляв, «вот мученік, бежавший от релігіозного преследованія». Але це ще один доказ, що Паша Мерседес грає у команді Тіхона Шевкунова і спрямував близького до себе Геронтія не у москву у розпорядження Патріарха Кіріла, не у Троїце-Сергієву лавру, а саме у Псковско-Печерскій монастирь до Шевкунова”, – пише Ковальов.

“А як же в умовах російської агресії цей Геронтій потрапив з Києва до росії? Як кажуть джерела серед його друзів, виїхав легко через західний кордон до Польщі, а згодом через Литву і Латвію потрапив у Псков, а згодом і в прикордонні Печори, де і живе у Псковско-Печерському монастирі”, – зазначає автор.

Як повідомляла РП, перший монах з Києво-Печерської лаври переїхав у Псково-Печерський монастир РПЦ. Про це митрополит Псковський і Порховський Тихон (Шевкунов), який також є головою Патріаршої ради з питань культури РПЦ, сказав журналістам російських ЗМІ.

Comments are closed.