Митрополит Київський і всієї України Епіфаній в девʼятнадцяту неділю після Пʼятидесятниці, 15 жовтня 2023 року, очолив Божественну літургію у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Хмельницького.

Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

Предстоятелю автокефальної Української Православної Церкви співслужили митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Білоцерківський Євстратій, архієпископ Вишгородський Агапіт, єпископ Дунаєвецький Марк, єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, керуючий єпархією єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Павло, єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній та місцеве й запрошене духовенство.

За богослужінням молилися представники місцевої влади та численні віряни.

Після читання Євангелія він виголосив першосвятительське слово проповіді та возніс особливу молитву до Господа в час, коли Батьківщина в небезпеці.

Також під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів, які загинули під час війни.

Наприкінці богослужіння Митрополит Епіфаній ще раз звернувся до присутніх, зазначивши про важливість єднання у своїй помісній Українській Православній Церкві, на молитовну згадку подарував очільнику єпархії панагію та відзначив благодійників церковними нагородами.

У свою чергу владика Павло подякував Предстоятелю за архіпастирський візит та щиру й обʼєднавчу молитву.

Завершилася урочиста відправа уставним многоліттям.

Як повідомляла РП, навесні цього року стало відомо про побиття військового у Свято-Покровському кафедральному соборі УПЦ МП у Хмельницькому. На опублікованому в мережі відео видно, як священник штовхає та б’є ногою чоловіка у військовій формі.

Згодом у Хмельницькому близько 500 людей зібралися на акцію під храмом. Там збирали підписи для його переходу до Православної церкви України.

Зрештою люди проголосували за перехід церкви до ПЦУ, а ввечері 2 квітня у храмі відбулася перша молитва українською мовою.

Comments are closed.