Народний депутат Артем Дмитрук вніс заставу за насельника Києво-Печерської лаври архідиякона УПЦ МП Павла (Музичука), якого звинувачують в прокремлівських провокаціях.

Як повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП з посиланням на Telegram-канал нардепа, 15 лютого нардеп Артем Дмитрук повідомив про внесення застави.

Як відомо, Артем Дмитрук належить до лобістів УПЦ МП в парламенті. Як повідомляла РП, раніше група народних депутатів просили голову Верховної Ради Руслана Стефанчука направити на експертизу до Європейської комісії “За демократію через право” (Венеціанської комісії) законопроєкт №8371 про заборону в Україні контрольованих із Росії релігійних організацій. Серед тих, хто підписав звернення – Артем Дмитрук (група “Відновлення України”).

Як зазначала нардеп Соломія Бобровська, у парламенті дуже сильне лобі Російської Православної Церкви. “Лобі РПЦ дуже сильне у Верховній Раді. Наприклад, Артем Культенко, мажоритарник з Одеси Дмитрук до крайнього моменту голосування в Раді намовляли Давида [Арахамію], спікера і віцеспікера не ставити на голосування в парламенті законопроект. Це представники радикального “упоротого” крила РПЦ”, – наголосила Бобровська.

Раніше Соломʼянський районний суд Києва призначив заставу в розмірі понад 121 тисячу гривень ієродиякону УПЦ МП Павлу Музичуку, якому 9 лютого оголосили підозру у виправдовуванні російської агресії.

За версією слідства, монах Павло, який живе в монастирі Києво-Печерської лаври, у листуванні зі співрозмовниками в телеграмі надсилав повідомлення, в яких він виправдовував російську агресію та героїзував російських військових. Зокрема, лінгвістична експертиза так розцінила його фрази: «русские все равно победят» та «Львов — русский город».

Сам монах і його адвокати заявили, що підозра необґрунтована. Вони просили визнати лінгвістичні експертизи недопустимим доказом, тому що експерти використовували для дослідження російські книжки.

За словами адвоката монаха Микити Чекмана, попри те, що судді призначили значно меншу суму, аніж просила сторона обвинувачення (понад 500 тис. грн.), «вказане судове рішення також є не досить обґрунтованим». Адвокат підкреслив, що у ченця, який перебуває на утриманні монастиря, немає майна чи джерел фінансування, немає таких коштів. Дану заставу потрібно внести протягом п’яти діб, повідомили в УПЦ МП.

Як повідомив адвокат підозрюваного, увечері 13 лютого його клієнта викликали до поліції, щоб одягнути “браслет”.

Як повідомляла РП, Служба безпеки задокументувала підривну діяльність ієродиякона УПЦ МП, який діяв на користь країни-агресора.

За даними слідства, фігурант є одним із найближчих соратників митрополита Павла (Лебедя) і причетний до організації масових провокацій у Києво-Печерській лаврі навесні 2023 року.

Під виглядом «акцій протесту» клірик сподівався максимально розхитати суспільно-політичну обстановку у Києві. Для цього він дистанційно координував свої дії з прокремлівським блогером Шарієм, який підозрюється у державній зраді.

Під час обшуків за місцем перебування клірика виявили комп’ютерну техніку, більше десяти мобільних телефонів і майже 300 сім-карток із доказами злочинних дій.

На підставі одержаних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Comments are closed.