Комітет ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував до другого читання законопроєкт про заборону УПЦ МП. Йдеться про проєкт закону №8371.

Про це в коментарі РБК-Україна сказала заступник голови комітету Євгенія Кравчук (фракція “Слуга народу”).

Як вона розповіла виданню, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики закінчив розгляд правок другого читання до законопроекту №8371 про заборону в Україні релігійних організацій, пов’язаних з країною-агресором.

Додамо, народний депутат Володимир В’ятрович на сторінці у Facebook написав, що текст законопроєкту “став значно сильнішим порівняно з підтриманим за основу урядовим варіантом”.

“Російська православна церква має бути заборонена законом, а діяльність усіх релігійних організацій, які є афілійованими з нею, буде припинятися за чіткою процедурою, яка включатиме дослідження, припис про виконання закону і судову заборону”, – зазначив В’ятрович.

За його словами, РПЦ і афілійовані з нею структури не зможуть використовувати державне і комунальне майно, а перехід громад до Української Помісної Православної Церкви буде значно спрощено.

“Тепер – рішення за Верховною Радою”, – додав нардеп.

Як повідомляла РП, 19 січня у Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт № 8371 про заборону УПЦ МП.

Верховна Рада України 19 жовтня 2023 року у першому читанні ухвалила законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, пов’язаних із Росією. Законопроєкт фактично забороняє діяльність УПЦ МП в Україні. Після ухвалення цього документу в першому читанні пів сотні нардепів на чолі з першим заступником голови фракції «Слуги народу» Андрієм Мотовиловцем звернулися до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука із закликом направити його на експертизу до Венеційської комісії.

Відомо, що група народних депутатів, зокрема з фракції “Слуга народу” і колишньої “Опозиційної платформи – За життя” (ОПЗЖ), просила голову Верховної Ради Руслана Стефанчука направити на експертизу до Європейської комісії “За демократію через право” (Венеціанської комісії) законопроєкт №8371 про заборону в Україні контрольованих із Росії релігійних організацій.

Comments are closed.