Кремлівська агентурна мережа під прикриттям УПЦ МП розповсюджує інформацію про утиски вірян, священнослужителів та “релігійних журналістів”, щоби зірвати міжнародну допомогу Україні.

Про це йдеться у розслідуванні Бігус. Інфо, пише Oboz.ua.

Зокрема, як стверджують журналісти Бігус.Інфо, “агенти з УПЦ МП” поширюють пропагандистські наративи та матеріали, які дискредитують українське керівництво, через “Спілку православних журналістів”, “Перший козацький” та “Миряни” – медіаресурси, раніше створені українською православною церквою.

Потім на “інформацію” зазначених видань неодноразово посилались російські пропагандистські ресурси.

Так, одним з основних співробітників “Першого Козацького”, як стверджують у Бігус. Інфо, був Ян Таксюр, засуджений за державну зраду. Його запросила на обмін російська сторона, після чого Таксюр отримав громадянство РФ.

Зазначається, що “агенти в рясах” працювали не лише на дестабілізацію ситуації в Україні, але й над тим, аби зірвати міжнародну допомогу нашій країні – через вплив на зовнішню аудиторію. Саме для цього вони “публікували дезінформацію про утиски московської церкви, переслідування вірян, священників та релігійних журналістів”.

Окрім іншого, вони активно намагались блокувати у Верховній раді законопроєкт про заборону УПЦ МП через “своїх депутатів”. Також  “агенти з УПЦ МП” винаймали американських лобістів-адвокатів, які обливали Україну брудом в інтерв‘ю сумнозвісному Такеру Карлсону. І навіть погрожували українським депутатам.

Як повідомляла РП, Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційні диверсії на замовлення фсб. Зловмисники масово продукували та «розганяли» прокремлівські наративи та провокативні повідомлення, які повинні були дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію та розпалювати релігійну ненависть в Україні.

У результаті комплексних заходів СБУ викрила понад 15 учасників угруповання, чотирьох ключових фігурантів уже затримано. Наразі це одна із найбільших мереж фсб, яка діяла в Україні з початку повномасштабного вторгнення. Вона мала чітку ієрархію та розподіл функцій, а також – постійний зв’язок із найбільшими ЗМІ рф, які одразу підхоплювали «потрібний» контент.

Підготовлений контент розповсюджували через десятки підконтрольних каналів у Telegram та YouTube, а також на сторінках у Facebook та офіційних сайтах різних єпархій УПЦ МП. Одразу після оприлюднення «замовних» матеріалів їх миттєво «підхоплювали» центральні телеканали та інтернет-видання рф для поширення фейків про Україну.

12 березня Служба безпеки України у Києві прийшла з обшуками до співробітників «Союзу православних журналістів» та до одного з авторів СПЖ та засновників “Першого козацького” – Валерія Ступницького. Також Служба безпеки України прийшла з обшуками до Центру правового захисту УПЦ МП.

Comments are closed.