Митрополит Тульчинський і Брацлавський УПЦ МП Іонафан, якого Вінницький суд визнав винним за заперечення збройної агресії РФ проти України, хоче потрапити до списків на обмін як військовополонений.

Про це йдеться у матеріалі «Главкома», який досліджував деталі справи.

7 серпня 2023 року Вінницький суд визнав винним ієрарха за чотирма статтями Кримінального кодексу, які стосуються розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни конституційного ладу, державного кордону України та заперечення збройної агресії РФ проти України

Покаранням для 75-річного церковнослужителя стало п’ять років позбавлення волі з конфіскацією майна. Поки митрополит Іонафан оскаржує вирок – до нього застосовано нічний домашній арешт.

Однак, за відомостями судового реєстру, які проаналізував «Главком», церковник через два дні після ухвалення вироку (9 серпня 2023 року) написав листа, в якому висловив готовність до обміну як військовополонений. Далі у процес включилася російська сторона. Держава-агресор не проти забрати до себе митрополита Іонафана, про що повідомив уповноважений орган України.

Фото: Воєнно-політична арена Вінниччини

Вже на початку квітня 2024 року прокурор Вінницької обласної прокуратури звернувся до суду з клопотанням скасувати нічний домашній арешт обвинуваченого ієрарха, оскільки він іде на обмін. Коли ж суд узявся розглядати документ, прокурор передумав та сказав, що наразі немає підтвердження від уповноваженого органу про передачу митрополита Іонафана для обміну як військовополоненого.

Очевидно, що цю невизначеність можна пояснити спробою України виторгувати у агресора більше своїх захисників, котрі опинилися у полоні.

Як повідомляла РП, за матеріалами Служби безпеки України засуджено митрополита УПЦ МП – очільника Тульчинської єпархії у Вінницькій області Іонафана (Єлецьких), який публічно виправдовував російську збройну агресію проти України.

Зокрема, його засуджено за злочини, передбачені Кримінальним кодексом України:

ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Згідно з матеріалами слідства, фігурант поширював серед вірян пропагандистські листівки, де закликав до захоплення влади та зміни меж державного кордону України.

А на одному із сайтів РПЦ розміщував публікації на підтримку російських окупантів та їхніх воєнних злочинів.

Патріарх Московський Кирило у зв’язку з винесенням вироку митрополитові Тульчинському та Брацлавському УПЦ МП Іонафану заявив, що “рішення суду беззаконне”, а Іонафан, “незважаючи ні на що, залишався вірним своїй Церкві та побратимам по вірі Христовій”.

Comments are closed.