Митрополиту Запорізькому та Мелітопольському УПЦ МП Луці (Андрію Коваленку) обрали запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту до 1 липня.

Про це повідомляє кореспондентка «Бабеля» із зали Соломʼянського суду.

Лука має носити електронний браслет, прибувати до суду і не покидати Запоріжжя. Час арешту з 22:00 до 06:00. Також йому заборони спілкуватися з підписниками каналу «Лекарь.zp», де його читають трохи більше восьми тисяч людей.

У коментарі «Бабелю» Лука каже, що його совість чиста: «Я кажу своїй пастві, де добро, де зло».

Як повідомляла РП, Служба безпеки задокументувала злочини з боку очільника Запорізької єпархії УПЦ МП митрополита Луки (Андрія Коваленка). Клірик підозрюється у розпалюванні релігійної ненависті в Україні.

За матеріалами слідства, митрополит публічно висловлював своє зневажливе ставлення до парафіян інших конфесій.

Як повідомляла РП, скандально відомий митрополит Запорізький РПЦвУ Лука заявив, що Предстоятель ПЦУ митрополити Епіфаній та Вселенський Патріарх Варфоломій “ведуть свою паству в обійми католиків і уніатів заради т.зв. єдності, але єдності не навколо Христа, а навколо його антипода”.

Раніше Запорізький митрополит УПЦ МП Лука обурювався, що “лжепатріоти”, до яких він відносить деяких політиків та ПЦУ, не вшановують російських святих.

Також Лука заявляв, що так як “фашисти винищували людей за їх приналежність до тієї чи іншої неарійської нації”, так “православних українців закликають знищувати за те, що вони залишаються вірними чадами своєї Матері-Церкви”, маючи на увазі УПЦ МП.

У 2021 році Лука звинуватив Українську греко-католицьку церкву в розпалюванні війни на Донбасі, назвавши католицизм релігією ненависті та кровопролиття. У 2022 році активно виступав проти розривання звʼязків із Москвою.

Громадський рух «ЧЕСНО» раніше заніс Луку до «Реєстру зрадників». Сказано, що він поширював російську пропаганду, виправдовував агресію рф проти України, казав, що українці заслужили російські бомбардування, а також звинувачував Україну у гоніннях церкви.

НБО в грудні 2022 року наклала на нього персональні санкції.

Comments are closed.