Архієрейський Собор ПЦУ просить Вселенського Патріарха Варфоломія звернутися до Кирила Гундяєва з вимогою публічно відректися від лжевчення «русского міра».

Про це йдеться в постановах Архієрейського Собору ПЦУ, який відбувся 11 травня 2024 р. в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської лаври під головуванням Предстоятеля ПЦУ Епіфанія.

Фото: Reuters.

Собор ухвалив надіслати лист до Вселенського Патріарха Варфоломія та Святого і Священного Синоду Вселенського Патріархату з проханням, виконуючи євангельське правило (Мф. 18: 15-17), звернутися до Кирила Гундяєва з вимогою публічно відректися від лжевчення «русского міра», засудити і відкликати наказ так званого «Всесвітнього російського народного собору», в якому містяться елементи цього лжевчення.

Вважати, що доки Кирил Гундяєв не виконає цього заклику «і Церкви не послухає, то нехай він буде […] як язичник і митар» (Мф. 18: 17), так само, як і всі, хто підтримує це вчення, пропагує його та керується ним в церковному житті.

Собор ще раз засвідчив, що Православна Церква України відкидає і засуджує вчення «русского міра» як базоване на єретичних засадах етнофілетизму, маніхейства та гностицизму. Активні пропагандисти вчення «русского міра» та керівники Московської Патріархії, зокрема постійні члени Священного Синоду РПЦ, підпадають під осудження, висловлені Церквою щодо цих єретичних учень, доки публічно не зречуться його.

Як повідомляла РП, учасники Собору наголосили на тому, що поширення Московською Патріархією своєї юрисдикції в Україні є канонічним порушенням і аномалією. Собор закликає духовенство і мирян, які дотепер ще залишаються в юрисдикції Московського Патріархату, продовжувати процес єднання з Православною Церквою України і не боятися так званих «заборон» і «позбавлень сану», бо вони є неканонічними, від початку нікчемними і не дійсними.

Comments are closed.