13 травня у Дніпровському апеляційному суді розглядали апеляцію щодо запобіжного заходу митрополиту Арсенію (Яковенку), якого підозрюють у поширенні даних про розташування Сил оборони України. Адвокати оскаржили ухвалу щодо тримання настоятеля Святогірської лаври під вартою без права внесення застави.

Про це повідомляє Суспільне Донбас.

Намісник лаври звинувачення, що нібито він на загал повідомив місце розташування блокпостів Сил оборони, не визнає.

“Мені представниками СБУ було сказано, що виїздить поліцейський пост, який перевіряє документи людей, які приїжджають з інших областей. Я з представниками СБУ за ці сім місяців, поки мене не взяли під варту, я з ними спілкувався. Ніяких нарікань з їхнього боку не було”, — пояснив митрополит Арсеній.

Прокурор Олександр Луценко у суді наголосив: митрополит Арсеній розголосив дані, які не були ніде оприлюднені. “Місця, які називає в своїй проповіді підозрюваний, на них здійснювали чергування представники Збройних сил України, Служби безпеки та представники національної поліції. Інформація про місця розташування не була розміщена у відкритих джерелах Генерального штабу України, Головним управлінням розвідки України на офіційних сторінках, інших медіа ресурсах або в ЗМІ. Розголошення інформації, яку називає в своїй проповіді, та яка підтверджена листом керівництва ОТУ Лиман, може нести шкоду державній безпеці України”, – зазначив прокурор.

Захист просив в суду встановити заставу — близько 60 тисяч гривень.

Як пояснив адвокат підозрюваного Роман Пономарьов, сума така — “виходячи з матеріального стану мого підзахисного. “Він є релігійною людиною і керівником релігійної організації, не забороненої сьогодні в Україні, яка є неприбутковою організацією”, — додав адвокат.

Судді залишили запобіжний захід без змін: перебування під вартою до 22 червня 2024 року без права на заставу.

Як повідомляла РП, Служба безпеки задокументувала підривну діяльність з боку настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія. За даними слідства, клірик «здав» окупантам розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі на Донеччині, повідомляють в СБУ.

У вересні 2023 року настоятель Святогірської Свято-Успенської лаври УПЦ МП поширював інформацію воєнного характеру. Зокрема, під час своєї проповіді він розповів вірянам про місця розташування блокпостів, а також підрозділів ЗСУ, СБУ, НПУ й Сил оборони України на території Святогірської МГ.

Митрополит УПЦ МП Арсеній, якому 24 квітня повідомили про підозру в злочині, потрапив у поле зору спецслужб ще 2014 року – коли під час війни на сході України лавру запідозрили в сприянні терористам т.зв “ДНР”.

25 квітня за клопотанням прокурорів Донецької обласної йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави (ч. 2 ст. 114-2 КК України).

Comments are closed.