РПЦ заборонила співслужіння з ієрархами Болгарської Православної Церкви, які вступили в євхаристійне спілкування з архієреями ПЦУ.

Таке рішення ухвалив Синод РПЦ 30 травня, йдеться на офіційному сайті РПЦ.

Синод заявив, що ієрархи, які брали участь у співслужінні “з представниками однієї з українських розкольницьких груп”, “завдали серйозної шкоди відносинам між Російською та Болгарською Православними Церквами”.

“Священний Синод Російської Православної Церкви висловив глибоку скорботу у зв’язку з тим, що ієрархи Болгарської Православної Церкви: митрополит Пловдивський Миколай, митрополит Старозагорський Кипріан і митрополит Доростольський Яків, єпископ Величський Сионій і єпископ Смолянський Віссаріон брали участь у співслужінні з представниками однієї з українських розкольницьких груп, чим завдали серйозної шкоди відносинам між Російською та Болгарською Православними Церквами. Учасники засідання констатували неможливість співслужіння зі згаданими ієрархами, які вступили в церковне спілкування з розкольниками”, – йдеться в повідомленні.

Також Синод РПЦ звинуватив Вселенський Патріархат у “поглибленні розділення в Православ’ї”.

“З сумом було відзначено, що Константинопольський Патріархат продовжує вчиняти дії, спрямовані на поглиблення розділення в Православ’ї”, – йдеться в рішенні Синоду.

Як повідомляла РП, митрополит Білоцерківський ПЦУ Євстратій і єпископ Бориспільський ПЦУ Авраамій співслужили з патріархом Варфоломієм та ієрархами Болгарської Православної Церкви в храмі Вселенського Патріархату на Фанарі.

За словами речника ПЦУ, митрополита Білоцерківського Євстратія (Зорі), це безперечно історична подія, тому що вперше в новітній історії за одним престолом біля однієї чаші зібралися на єдину євхаристійну молитву представники Вселенського Патріархату, Болгарського Патріархату та Православної Церкви України.

Comments are closed.